Țara din Europa în care poliția îți pornește camera și microfonul de la telefon de la distanță: vezi altfel ”democrația”
Dacă ți se pare că poliția din România este dură sau că măsurile de supraveghere ale instituțiilor de forță ale statului sunt prea invazive, aproape sigur nu ți-ai dori să locuiești într-o țară europeană la care, de regulă, visează mulți. Aici, lucrurile imaginate de George Orwell în faimoasa lui carte „1984”, în care descrie o societate totalitară, tind să se concretizeze tot mai mult.
Țara din Europa în care poliția îți pornește camera și microfonul de la telefon de la distanță
Sfâșiată de tensiuni sociale uriașe, pornite mai ales de la mărirea vârstei de pensionare, Franța se transformă, treptat, într-un stat tot mai polițienesc.
Țara care a dat lumii „Libertate, egalitate, fraternitate” devine, prin măsurile adoptate, mai aproape de un stat totalitar, imaginat de George Orwell în cartea „1984”, decât democrația visată de inițiatorii Revoluției Franceze de la 1789.
Astfel, poliția franceză a primit dreptul de a activa de la distanță camera, microfonul și GPS-ul telefoanelor mobile ale cetățenilor, scrie engaged.com. Autorizația poliției de a spiona cetățenii a fost prevăzută într-o modificare a legilor justiției votată miercuri seara de Adunarea Națională, după ce ea fusese aprobată luna trecută și de Senat.
Potrivit noii legi, poliția și organele de securitate pot activa instalațiile de urmărire nu doar de pe telefoane ci și de pe computere, de la bordul mașinilor sau de pe orice alte aparate conectate ale persoanelor suspectate de infracțiuni grave, în special de terorism.
Vezi altfel ”democrația”
Modificarea legii mai prevede și că activarea dispozitivelor de urmărire trebuie aprobată de un judecător și nu poate dura mai mult de șase luni.
Parte a unui proiect de lege mai amplu de reformă a justiției, prevederea privind spionajul a fost atacată atât de partidele de stânga, cât și de apărătorii drepturilor omului.
Cu toate acestea, ministrul justiției, Éric Dupond-Moretti, insistă că această măsură ar afecta doar „zeci de cazuri pe an”, iar situația este „foarte departe” de supravegherea statului totalitar din cartea lui Orwell. „Va salva vieți”, a mai argumentat ministrul.
De asemenea, parlamentarii apropiați președintelui Emmanuel Macron, care au sprijinit legea, au dat asigurări că persoanele care practică profesiuni sensibile – medici, ziariști, avocați, judecători și politicieni – nu vor fi vizați de noua prevedere.
Totuși, prevederile „ridică îngrijorări serioase cu privire la încălcarea libertăților fundamentale”, a scris grupul pentru drepturile digitale, La Quadrature du Net, într-o declarație din luna mai.
Acesta a citat „dreptul la siguranță, dreptul la o viață privată și la corespondență privată” și „dreptul de a veni și pleca liber”, calificând propunerea ca făcând parte dintr-o „alunecare spre o securitate agresivă”.