18 sept. 2023 | 06:30

Țara din Europa cu limită de viteză de 20km/h în localitate. De ce ar putea fi adoptată în România, țara cu cele mai multe accidente

ACTUALITATE
Țara din Europa cu limită de viteză de 20km/h în localitate. De ce ar putea fi adoptată în România, țara cu cele mai multe accidente

În timp ce vitezomanii români au fost prinși și cu peste 190 de kilometri la oră în localitate, în mai multe țări din Europa, limita de viteză a fost stabilită la de zece ori mai puțin, maxim 20 km/h.

Cea mai recentă țară care a introdus limita de viteză de 20 de kilometri la oră în localitate a fost Țara Galilor, iar modificarea legislativă a intrat în vigoare ieri, 17 septembrie. În acest fel, peste noapte, viteza legală a fost modificată în peste 35% din drumurile din acest teritoriu. Având în vedere eficiența acestei măsuri de a reduce accidentele și, mai ales, de a evita producerea de victime, decizia a fost susținută de Organizația Națiunilor Unite. În mod previzibil, au existat și opozanți, aceștia fiind din opoziție.

Limita de viteză de 20 km/h, o veste bună pentru evitarea accidentelor

Printre altele, noua limită de viteză introdusă în localitate va reduce rata deceselor din accidente rutiere și nivelul de zgomot. În plus, particularitatea legislativă va încuraja oamenii să facă mai multă mișcare, să meargă pe jos sau cu bicicleta, conform BBC.

Nu este primul teritoriu din Marea Britanie în care te poți deplasa cu maxim 20 km/h. Prima zonă care a introdus restricția de deplasare a fost Tinsley, Sheffield în 1991. De atunci, numărul localităților care au adoptat măsuri similare a explodat. Aceeași limită de viteză pentru deplasare a fost introdusă și în Spania în 2019 în zonele rezidențiale din localități, fiind marcaje în acest sens. Scoția și Irlanda cochetează cu implementarea de măsuri similare.

În teorie, deși nu există un plan similar în România, o astfel de măsură ar putea face minuni pentru reducerea numărului record de accidente de pe meleaguri mioritice și, mai ales, a numărului de oameni care își pierd viața în fiecare zi. Momentan, singura inițiativă legală vizavi de viteză aflată în dezbaterea parlamentului este suspendarea pentru șase luni a permisului de conducere pentru cei care depășesc cu 100 km/h limita legală de viteză dintr-o zonă sau alta din țara noastră. Dacă recidivează în decurs de 6 luni, pedeapsa se mărește cu 30 de zile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele