07 sept. 2023 | 09:33

Țara care interzice iPhone-urile: cine nu mai are voie să folosească produsele Apple, care este motivul

ACTUALITATE
Țara care interzice iPhone-urile: cine nu mai are voie să folosească produsele Apple, care este motivul

China își intensifică represiunea împotriva oficialilor care folosesc iPhone-uri. Apple domină vânzările de smartphone-uri de ultimă generație în țară.

China a extins interdicția privind utilizarea iPhone-urilor și a altor dispozitive importate de către oficialii guvernamentali, potrivit The Wall Street Journal. Conform rapoartelor, angajaților de stat li s-a spus în grupurile de chat și întâlniri să nu aducă dispozitive de marcă străină în birou sau să le folosească la serviciu, potrivit „persoanelor familiare cu problema”. Scopul este de a reduce dependența de tehnologia străină și de a îmbunătăți securitatea cibernetică.

Dacă crezi că ai un deja-vu, este pentru că Beijingul a trecut anterior pe lista neagră Apple și alte produse străine pentru departamentele guvernamentale, cel mai recent în 2019. Pe atunci, guvernul plănuia să elimine treptat echipamentele vestice pe o perioadă de trei ani, în favoarea alternativelor locale. Scopul la acea vreme era să păstreze datele în interiorul granițelor sale și să se asigure că tehnologia era „sigură” și „controlabilă”, totul ca parte a Legii Chinei de securitate pe internet din 2017.

De ce vrea China să interzică iPhone-urile

Apple a reușit să rămână deasupra luptei, probabil pentru că Foxconn și alți furnizori din țară au angajat milioane de oameni. De asemenea, a respectat legile Chinei, eliminând mii de aplicații ilegale precum VPN-urile. Cu toate acestea, este și mai vulnerabilă decât alte companii. Pe lângă dependența de producție, țara reprezintă aproximativ 19% din veniturile totale ale Apple.

În urma interdicțiilor de către SUA împotriva Huawei și a altor companii chineze, Beijingul a urmat exemplul cu un embargo similar asupra producătorului de cipuri Micron. Povestea a avut o nouă întorsătură la începutul acestei săptămâni, când compania chineză de electronice Huawei a lansat smartphone-ul Mate 60 Pro folosind cipuri de 7 nanometri produse în casă, care s-au dovedit a fi mai avansate decât se aștepta. China a dezvăluit, de asemenea, un fond de 40 de miliarde de dolari pentru industria sa de cipuri, după continuarea sancțiunilor comerciale cu SUA.

Tesla este o altă companie americană vulnerabilă la schimbările în politicile Chinei. Se pare că națiunea a reprezentat o mare parte din vânzările sale în primul trimestru și este singurul producător auto străin care a câștigat cotă de piață în prima jumătate a anului 2023. China a restricționat recent utilizarea vehiculelor Tesla de către personalul militar și angajații companiilor de stat, conform unui raport anterior WSJ.

Apple este pregătit să lanseze iPhone 15 în mai puțin de o săptămână, cu rame mai subțiri, un cadru de titan, încărcare USB-C și multe altele.