Țara care îi întoarce spatele lui Putin și intervine pentru Ucraina în război. Cum va încetini agresiunea rusă
Mai mulți soldați ucraineni sunt instruiți de Cambodgia să dezamorseze minele terestre, informează postul de televiziune german ZDF. Militarii iau lecții de la experți ai organizației CMAC, care este, de asemenea, însărcinată cu îndepărtarea acestor dispozitive neexplodate din Cambodgia.
Cambodgia intervine pentru Ucraina în conflictul cu Rusia
Când aproximativ 30 de ani de război și dictatură s-au încheiat la sfârșitul anilor 1990, această țară din Asia de Sud-Est era plină de mine terestre. Chiar și acum se estimează că există de la patru până la șase milioane de mine și proiectile neexplodate în Cambodgia, care continuă să ucidă civili.
În decembrie 2022, premierul cambodgian Hun Sen anunța că țara sa va trimite în Europa specialiști pentru curățarea minelor terestre și pregătirea armatei ucrainene în acest sens, în timp ce comunitatea internațională se reunise la Paris pentru a discuta despre conflict.
„Cambodgia a decis să trimită un număr de ofițeri care să predea tehnici și abilități de deminare soldaților ucraineni din Polonia”, ca parte a unui acord de cooperare trilaterală cu Japonia și Ucraina, a spus Hun Sen.
Prim-ministrul a adăugat că, în ianuarie 2023, 15 pirotehniști ucraineni și alt personal vor fi, de asemenea, invitați în Cambodgia pentru pregătire tehnică.
Această țară asiatică este familiarizată cu războiul
Cambodgia este dureros de familiarizată cu efectele devastatoare și de lungă durată ale minelor terestre. Se estimează că între patru și șase milioane de dispozitive periculoase sunt împrăștiate prin țară după trei decenii de conflict. Această muniție continuă să genereze victime, dar Regatul a făcut eforturi să o elimine cu sprijinul unor parteneri precum Agenția de Cooperare Internațională a Japoniei.
Un oficial de rang înalt al guvernului nipon, care a participat la întâlnirea de la Paris, a explicat că „Japonia va lucra în coordonare cu organizațiile internaționale, JICA și [organizațiile neguvernamentale] japoneze pentru a oferi Ucrainei ajutorul umanitar necesar”.
Deși are legături strânse cu Moscova, a criticat agresiunea rusă
Hun Sen, care a găzduit, la 14 decembrie, summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, unde războiul din Ucraina a fost, de asemenea, un subiect cheie, a subliniat că țara sa înțelege din experiență că „nu putem duce un război pentru a pune capăt războiului”, făcând apel la dialog și încetarea focului. În ciuda legăturilor strânse și de lungă durată cu Moscova, guvernul său a criticat invazia lui Putin, susținând rezoluțiile Națiunilor Unite împotriva acestia.
„Fiind o țară care a suferit de pe urma tragediilor și ravagiilor războiului, Cambodgia are un simț foarte înalt al valorii păcii și stabilității interne și se străduiește să ajute alte state din lume afectate de război”, a spus premierul, amintind de semnarea acordurilor de pace cambodgiene la Paris, în 1991.