28 mart. 2023 | 19:53

Tancurile promise de Germania și Marea Britanie au ajuns în Ucraina. Ce urmează pe front

ULTIMA ORĂ
Tancurile promise de Germania și Marea Britanie au ajuns în Ucraina. Ce urmează pe front

Germania și Marea Britanie au livrat tancurile promise Ucrainei, au anunțat, luni, oficialii de la Berlin și Londra, oferindu-i Kievului putere de foc în lupta împotriva trupelor rusești invadatoare.

Ucraina a primit tancuri germane Leopard și Challenger britanice

Blindatele erau pe lista de dorințe a Ucrainei în materie de echipament militar, fiind promise Kievului la începutul acestui an. Tancurile puternice au sosit la timp pentru ofensiva de primăvară a forțelor ucrainene, notează The Defense Post.

Pe măsură ce Ucraina câștigă putere de foc convențională, Kremlinul a spus că va da curs unui plan anunțat de președintele Vladimir Putin de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, o inițiativă care a stârnit numeroase critici în Occident.

„Leoparzii” au ajuns la timp pentru ofensiva de primăvară

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat, luni, că Berlinul a furnizat tancuri de luptă Leopard „foarte moderne” Kievului, Ministerul Apărării explicând că au fost livrate 18.

„Tancurile noastre au ajuns în mâinile prietenilor noștri ucraineni așa cum am promis și la timp”, a subliniat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Acestora li s-au alăturat modelele Challenger din Marea Britanie, a declarat Kievul.

Anterior, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spunea că a inspectat o „nouă completare” a forțelor țării (tancuri Challenger), precum și vehicule de luptă de infanterie Marder din Germania, plus camioane blindate Cougar și transportoare blindate de trupe Stryker din Statele Unite.

„Cu un an în urmă, nimeni nu s-ar fi gândit că sprijinul partenerilor noștri va fi atât de puternic”, a scris Reznikov pe Facebook.

Belarus va găzdui arme nucleare tactice rusești

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat că criticile occidentale la adresa anunțului lui Putin privind armele nucleare tactice „nu pot influența planurile rusești”.

Marți, Belarus a confirmat găzduirea acestor muniții periculoase pe teritoriul său, justificând că dorește să se apere de NATO: „Suntem forțați” ca urmare a „acțiunilor agresive” ale alianței occidentale, notează The Guardian. Oficialii de la Minsk au susținut că planurile Kremlinului nu ar contravine acordurilor internaționale de non-proliferare a armelor nucleare.

„Cooperarea militară dintre Belarus și Rusia se desfășoară cu respectarea strictă a legislației internaționale. Antrenamentele pe care piloții bieloruși le fac pentru a putea zbura pe aeronave care au încărcătură specifică, modernizarea acestor aparate și desfășurarea de încărcături nucleare pe teritoriul Belarusului, fără transferul controlului asupra acestora, nu contrazic în niciun fel articolele I și II din tratatul de neproliferare a armelor nucleare”, a transmis Ministerul de Externe, citat de TASS.