19 sept. 2023 | 13:55

Sursa apei pe Lună: Oamenii de știință cred că au găsit, în sfârșit, răspunsul

ACTUALITATE
Sursa apei pe Lună: Oamenii de știință cred că au găsit, în sfârșit, răspunsul

Știm deja că există gheață pe Lună, însă ceea ce este mai puțin clar este de unde provine. Un nou studiu sugerează că undele de electroni, care sosesc indirect de pe Pământ și Soare, contribuie la formarea apei înghețate pe suprafața Lunii.

Oamenii de știință au analizat anterior rolul pe care l-ar putea juca magnetotail și magnetosfera mai mare în formarea apei lunare.

Ce spun oamenii de știință

Magnetosfera este creată pe măsură ce câmpul magnetic protector al Pământului respinge vântul solar, creând o varietate de efecte în urma acestuia.

„Acest lucru oferă un laborator natural pentru studierea proceselor de formare a apei de suprafață lunară”, a declarat omul de știință Shuai Li, de la Universitatea din Hawai’i din Mānoa.

„Când Luna se află în afara magnetotailului, suprafața lunară este bombardată cu vânt solar. În interiorul magnetotailului, aproape că nu există protonii vântului solar, iar formarea apei este de așteptat să scadă la aproape zero”, a mai spus acesta.

Studiile anterioare au indicat că ionii de hidrogen din vânturile solare generează apă pe Lună, dar se pare că această apă încă se formează atunci când suprafața lunară este protejată de vânturile solare, în interiorul magnetotailului.

Există și alte forțe sunt în joc, cred cercetătorii. Spre exemplu, una dintre modalitățile prin care s-ar putea întâmpla acest lucru este că electronii de înaltă energie reacţionează cu solul lunar, eliberând hidrogen prins care poate forma apoi apă.

„În magnetotail, pot exista procese suplimentare de formare sau noi surse de apă care nu sunt direct asociate cu implantarea protonilor vântului solar”, a mai spus Li.

Evident, vor fi necesare observații și experimente suplimentare pe suprafața lunară pentru a afla dacă teoria este una corectă.

Practic, există o mulțime de motive pentru care sursa de apă de pe Lună îi fascinează pe oamenii de știință: ne învață mai multe despre trecutul său și este, de asemenea, este vital pentru a ne da seama cum și dacă am putea trăi pe termen lung pe suprafața lunară.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele