24 iul. 2023 | 10:55

Suplimentele alimentare pentru sportivi, sub lupă: concluziile oamenilor de știință sunt îngrijorătoare

ACTUALITATE
Suplimentele alimentare pentru sportivi, sub lupă: concluziile oamenilor de știință sunt îngrijorătoare

Pieter Cohen, clinician-cercetător la Cambridge Health Alliance și Harvard Medical School din Cambridge, Massachusetts, și colegii săi au comandat 57 de suplimente sportive pentru a le analiza conținutul.

Eticheta fiecărui produs a susținut că suplimentul conținea unul dintre cei cinci compuși botanici cu pretinse proprietăți de îmbunătățire a performanței. Substanțele au fost incluse în suplimente de când un stimulent numit efedra a fost interzis, în 2004.

„FDA nu aprobă în prealabil aceste ingrediente sau orice ingredient pentru suplimente, fie pentru eficacitate, fie pentru siguranță înainte de introducerea lor”, au scris Cohen și colegii în lucrarea lor.

„Inspecțiile FDA au descoperit că producătorii de suplimente nu reușesc adesea să respecte standardele de bază de producție, cum ar fi stabilirea identității, purității sau compoziției produsului final”, s-a adăugat.

Etichetele suplimentelor, adesea mincinoase

Analiza lor a constatat că aproximativ 40% dintre cele 57 de suplimente cumpărate online nu conțin o cantitate detectabilă din ingredientul menționat. Jumătate au afișat o cantitate greșită și s-a descoperit că 12% conțin aditivi ilegali.

„Doar 11% dintre produse au fost etichetate cu acuratețe și au fost găsite 5 ingrediente diferite, interzise de FDA, inclusiv un medicament neaprobat disponibil în Rusia, 3 medicamente disponibile anterior în Europa și un medicament care nu a fost niciodată aprobat în nicio țară”, raportează Cohen și colegii săi.

În timp ce cantitățile pot varia între loturile de la o anumită marcă, s-a constatat că o porție recomandată de supliment în studiu conține mai mult de trei ori masa unuia dintre stimulentele enumerate pe etichetă.

Deși concluziile studiului sunt șocante, nu sunt atât de surprinzătoare odată ce înțelegi cum sunt reglementate suplimentele în SUA și în alte țări, precum Australia, spre exemplu.

Fiind produse de sănătate, ai putea crede că suplimentele se încadrează într-o subcategorie de medicamente. Dar, de fapt, FDA le reglementează ca o subcategorie de alimente, explică Cohen.

„Acest lucru are consecințe uriașe pentru întreaga categorie de suplimente alimentare, de la vitamine, minerale, probiotice și tot felul de ingrediente noi”, a declarat Cohen pentru Asociația Medicală Americană, în 2021.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele