Suntem prea săraci să facem economii: mulți români n-au deoparte nici banii de pâine
Știm cu toții cum sună sfaturile venite din partea consultanților financiari și cunoaștem prea bine faptul că e indicat să economisim și să avem bani puși deoparte, însă de unde să faci economii, când banii nu-ți ajung nici să supraviețuiești?
Ideal ar fi ca în fiecare casă sau cont bancar, oamenii să aibă economiste șase salarii, astfel încât să facă față unor situații de urgență, precum ar fi cea în care rămân fără loc de muncă mai multe luni de zile.
Ei bine, de la vorbe la fapte e cale lungă, atunci când buzunarul ți-e gol. Românilor noștri de-abia le ajung banii de la o lună la alta, fie că vorbim despre salariați sau pensionari în general, iar despre a pune bani deoparte mulți spun că e o glumă. De unde să faci economii, când deja trăiești de pe o lună pe alta și nu te lăfăi în lux, ba chiar faci compromisuri și ai o sumedenie de datorii? Întrebarea e, desigur, retorică.
Suntem prea săraci ca să avem bani la pușculiță
Cifrele arată cât se poate de clar faptul că mulți români nu-și permit să economisească. Din păcate, acești oameni sunt oricând în pericol să li se întâmple o situație neplăcută și neprevăzută, căreia nu vor avea cum să-i facă față. Poate că singura lor speranță ar fi să apeleze de urgență la rude, prieteni sau vecini, dacă și aceștia din urmă vor avea posibilitatea să-i împrumute cu anumite sume de bani.
Conform datelor unui sondaj realizat de Ipsos pentru ING Bank, unul din doi români (48%) nu își permite să economisească din cauza inflației și doar 11% pun mai mulți bani deoparte pentru a face față unui viitor mai scump.
„Impactul inflației crescânde asupra comportamentului de consum este unul complex și de regulă se manifestă cu o anumită inerție. Astfel, sunt de obicei necesare câteva trimestre bune până când consumatorii observă cu adevărat modificarea venitului lor disponibil și încep să își ajusteze consumul.
Acesta din urmă este, de asemenea, puternic influențat și de dobânzile în creștere care pe de o parte stimulează economisirea, pe de alta măresc ratele la credite, efectul fiind de asemenea o ajustare a comportamentului de consum. În măsura în care situația aceasta durează o perioadă mai lungă de timp, pot apărea chiar schimbări cvasi-permanente în comportamentul de consum, respectiv economisire.
Astfel, atunci când inflația și dobânzile încep să scadă, consumatorii își pot prelungi mult timp comportamentul prudent din perioadele cu inflație ridicată și va fi necesar un timp relativ îndelungat de creșteri salariale reale consistente pentru a reveni la un comportament de consum pre-inflaționist” – Valentin Tătaru, Economist-Șef la ING Bank România.