VIDEO Alarmele au sunat în toată România. Anunțul lui Arafat despre adăposturi, unde le găsim
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează, în data de 1 martie 2023, la nivel naţional, un exerciţiu public, denumit generic „Miercurea alarmelor”, scopul acestuia fiind verificarea funcţionării sirenelor de alarmă din întreaga ţară. Simularea se va derula în toată România, între orele 10.00 şi 11.00.
Este „Miercurea Alarmelor”
Update 1 martie, ora 14.04. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că alarmele au sunat în toată România. Totodată, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a vorbit despre aplicația DSU care oferă informații despre adăposturile disponibile în întreaga țară.
„Este un loc în care puteți accesa și vedeți toate adăposturile din zonă. Sunt câteva mii de adăposturi care sunt încărcate în aplicația DSU”, a explicat Arafat.
După ce este descărcată din Google Play și deschisă, aplicația DSU cere autentificarea; se poate realiza prin intermediul Facebook, a contului Google sau prin inserarea numelui complet și a e-mail-ului. De asemenea, funcționează și fără un cont.
Aplicația conține o secțiune de articole despre detașamentele de pompieri, o hartă care prezintă anumite puncte de interes precum zonele cu defibrilatoare, unitățile de primiri urgențe și spitalele din România.
La secțiunea „Raportează” poți trimite mesaje și imagini, dar acestea nu reprezintă „un apel de urgență”, după care este disponibilă și opțiunea de a apela numărul unic de urgență 112.
La secțiunea „Învață” sunt prezentate șapte meniuri: Caravana SMURD, „Fii pregătit”, Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situațiile de urgență, primul ajutor, accident nuclear, furtuni, cutremur, incendiu.
La final mai găsești un meniu cu datele de profil, iar în dreapta sus a ecranului este o secțiune de notificări, unde primești mai multe alerte pe timpul zilei.
Update 1 martie, ora 10.24. După ora 10 AM au început să sună alarmele în România. În Sectorul 3 al Capitalei, precum și în alte cartiere bucureștene, simularea IGSU funcționează.
Știrea inițială: De Mărțișor, IGSU desfășoară exercițiul național „Miercurea Alarmelor”. Cu alte cuvinte, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se vor testa și proba echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Pe timpul simulării, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va verifica atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.
Ce vor auzi românii între orele 10.00 şi 11.00
În perioada vizată, bucureștenii și cei din județele țării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
La nivelul anului 2022, alarmarea populației s-a realizat cu un număr de 7.539 de sirene de diferite puteri, 5.389 fiind electrice şi 2.150 electronice.
Anunț făcut de IGSU
Potrivit IGSU, înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, dar şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
„Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate”, au explicat autoritățile.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau mesaje vocale ce vizează anumite măsuri pentru comunitate, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul unor situații reale, informațiile vor fi anunțate prin mesaje RO-ALERT, aplicația DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și prin posturi radio/ TV.
Ce semnificație are fiecare sunet de alarmă
Instituția condusă de Raed Arafat a detaliat situația sirenelor de alarmare publică:
– în sistem centralizat: 3.070 sirene la nivel judeţean, municipal, orăşenesc şi local (40,72%);
– în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 sirene (59,27%).
Semnalele sonore sunt în caz de atac aerian sau dezastru, după cum urmează:
Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele.
Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durată de două minute.