Summit Ucraina-UE lângă granițele Rusiei. Ce au decis Zelenski și von der Leyen împotriva lui Putin
Vineri, 3 februarie, va avea loc un summit Ucraina-Uniunea Europeană la Kiev, la o zi după „consultările interguvernamentale” cu instituția condusă de Ursula von der Leyen, discuțiile fiind o premieră în „istoria noastră”, a spus premierul ucrainean Denis Şmigal. De altfel, acesta din urmă a confirmat, marţi, întrunirea din zilele următoare.
Summit Ucraina-UE la Kiev, 3 februarie 2023
Update 3 februarie, ora 18.11. UE şi Ucraina vor un birou de anchetă la Haga, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe despre „crima de agresiune” a Rusiei.
„Susţinem crearea unui Centru internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina (ICPA) la Haga”, au transmis UE şi Ucraina într-o declaraţie comună la Kiev.
Scopul acestui birou este „de a coordona ancheta asupra crimei de agresiune împotriva Ucrainei, de a păstra şi stoca probele pentru viitoarele procese”. Centrul dorit de Bruxelles și Kiev este luat în considerare ca o etapă intermediară înainte de crearea unui tribunal special pentru judecarea celor mai înalţi oficiali ruşi.
Update 3 februarie, ora 15.28. Charles Michel salută „voința politică foarte fermă a Kievului de a se reforma” în vederea aderării sale la UE.
Președintele Consiliului European a vorbit vineri la Kiev, în marja summitului ucraineano-european la care participă alături de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Volodimir Zelenski, președintele ucrainean.
„Există o voință politică foarte puternică de a pune în aplicare reformele necesare” în Ucraina în vederea aderării țării la UE, a spus el.
„În doar câteva luni, de la acordarea statutului de candidat în iunie, au fost deja făcuți pași importanți pentru consolidarea statului de drept, lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar”, a declarat șeful Consiliului European.
„Mai este încă un drum de parcurs, desigur, dar să fim ferm alături de ucraineni pentru a le susține dorința sinceră de a veni în Uniunea Europeană.
Cu toate că sprijinul militar al UE a fost mai mic, în termeni financiari, decât cel al Statelor Unite, președintele Consiliului European a subliniat că, în general, războiul a costat Europa mai mult decât Washingtonul, în special din cauza inflației prețurilor la energie.
„Plătim un preț economic mult mai mare decât Statele Unite, care sunt un exportator de resurse energetice”, a spus el, adăugând că UE-27 trebuie să finanțeze și primirea refugiaților ucraineni.
În cele din urmă, a spus el, Europa și Statele Unite au fost „aproximativ egale în ceea ce privește resursele financiare mobilizate”.
Update 3 februarie, ora 8.58. Primul summit UE-Ucraina de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, în februarie anul trecut, are loc vineri.
În cadrul celui de-al 24-lea summit, a cărui oră și locație nu au fost dezvăluite din motive de securitate, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlnesc cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Se așteaptă ca cei trei lideri să discute despre procesul de aderare a Ucrainei, despre răspunsul Uniunii la războiul din Ucraina, despre cooperarea în chestiuni legate de reconstrucție și ajutor, precum și în domeniile energiei și conectivității.
Se așteaptă, de asemenea, să fie abordată chestiunea securității alimentare globale, iar la sfârșitul reuniunii va fi emisă o declarație comună.
Reprezentanții FMI plănuiesc să se întâlnească cu oficialii ucraineni la jumătatea lunii februarie pentru a avansa discuțiile privind un împrumut care ar putea fi cuprins între 14 și 16 miliarde de dolari, se arată în raport, citând oficiali familiarizați cu discuțiile.
Zelenski a cerut joi mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei din partea Uniunii Europene, dar noile sancțiuni pe care blocul le pregătește pentru această aniversare nu vor fi pe măsura cerințelor guvernului său.
„Am ajuns la o înțelegere reciprocă foarte importantă”, a declarat Zelenski despre discuțiile de joi.
„Că numai împreună – o Ucraină puternică și o Uniune Europeană puternică – putem apăra viața pe care o prețuim și, prin integrarea noastră ulterioară, să oferim energie și motivație poporului nostru pentru a lupta mai departe, indiferent de obstacole și amenințări.”
Deși UE sprijină Ucraina și susține reformele democratice și economice din această țară, refuză să ofere o cale rapidă de aderare în timp ce Ucraina se află în război. Oficialii UE au enumerat mai multe cerințe de intrare, de la stabilitate politică și economică la adoptarea diferitelor legi ale UE. Procesul este posibil să dureze ani de zile.
Update 2 februarie, ora 10:00: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev pentru întâlniri menite să sublinieze sprijinul acordat Ucrainei, în contextul în care se apropie prima aniversare a invaziei rusești.
„Mă bucur să mă întorc la Kiev, pentru a patra oară de la invazia Rusiei. De data aceasta, cu echipa mea de comisari”, a scris ea pe Twitter, sub o fotografie în care apare la sosirea într-o gară din Kiev.
„Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată. Și pentru a ne aprofunda și mai mult sprijinul și cooperarea”.
Membrii executivului Comisiei Europene se vor întâlni joi cu membri ai guvernului ucrainean.
Vineri, von der Leyen și președintele celor 27 de lideri naționali ai Uniunii Europene, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
Acesta este primul summit UE-Ucraina de la începutul agresiunii rusești și, de asemenea, de când Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de țară candidată.
Procesul de aderare
Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE în februarie 2022 și a primit statutul de candidat la UE în iunie 2022.
UE va decide cu privire la etapele ulterioare după ce Ucraina va îndeplini condițiile prezentate în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE.
Comisia va prezenta un raport privind îndeplinirea condițiilor de către Ucraina în cadrul pachetului de extindere periodic în 2023. Fără a aduce atingere acestui raport periodic cuprinzător, se așteaptă o actualizare din partea Comisiei în primăvara anului 2023.
Euractiv notează că UE ar putea felicita Ucraina pentru progresele înregistrate în reformele legate de aderare, summitul transmițând un mesaj puternic Moscovei în acest sens, dar statele membre rămân împărțite cu privire la viteza de integrare. Președintele Consiliului European, Charles Michel, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și diplomatul șef al UE, Josep Borrell, urmează să se vadă, vineri, cu Volodimir Zelenski, întâlnire precedată de consultări între Comisia Europeană și guvernul ucrainean (joi).
„UE a recunoscut progresele considerabile ale Ucrainei din ultimele luni în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, a salutat eforturile sale în vremuri atât de dificile și a încurajat-o să continue pe această cale și să îndeplinească condițiile specificate de Comisie cu privire la cererea sa de aderare”, potrivit Bruxelles.
Prim-ministrul Denis Şmigal a confirmat că un summit Ucraina-UE se va ține vineri, la Kiev, la o zi după „consultările interguvernamentale” dintre Kiev şi Comisia Europeană, care vor avea loc „pentru prima data în istoria noastră”.
„Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noştri, cât şi duşmanilor noştri”, a precizat Şmigal în timpul unei reuniuni a guvernului, afirmând că „aşteaptă de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre pentru integrarea europeană”.
Semnal puternic pentru Rusia
Acestea sunt „două evenimente extrem de importante pentru integrarea europeană a Ucrainei”, a punctat premierul de la Kiev. Potrivit lui Denis Şmigal, discuţiile de joi şi summitul de vineri urmează să permită Europei să creadă în „victoria Ucrainei”, „susţinând acţiunea noastră rapidă către aderarea la UE”.
„Pentru inamici: acesta este un semnal al inutilităţii eforturilor lor de a semăna discordie în coaliţia care sprijină Ucraina şi de a anula integrarea noastră euro-atlantică”, a explicat demnitarul, în timp ce Rusia a justificat în parte invazia prin riscul reprezentat de o posibilă apropiere între Kiev şi NATO.
Şmigal a mai evidențiat că „dorim să creăm o foaie de parcurs detaliată cu privire la modul de a parcurge calea integrării europene cât mai curând posibil”. Șeful guvernului de la Kiev a citat accesul la piaţa economică europeană ca fiind „fundamental important” pentru țară, în timp ce economia ucraineană s-a prăbuşit de un an.