SUA și Iran negociază pentru o înțelegere privind programul nuclear pentru a reduce tensiunile
Statele Unite ale Americii și Iran negociază pentru o înțelegere referitoare, printre altele, la programul nuclear, pentru a reduce tensiunile existente pe această temă. Tratativele se mai referă la eliberarea anumitor cetățeni americani și la deblocarea activelor iraniene din străinătate.
SUA, discuții cu Iranul
În condițiile în care discuțiile indirecte pentru relansarea acordului nuclear iranian din 2015 se află în impas, SUA speră să restabilească anumite limite pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare, care ar putea amenința Israelul, aliat al Washingtonului, și ar putea declanșa o cursă a înarmării în regiune. Pe de altă parte, Teheranul a negat intenția de a dezvolta o armă nucleară.
Iranul a început să depășească cu mult limitele stabilite pentru îmbogățirea uraniului, după ce fostul președinte american Donald Trump a denunțat acordul nuclear iranian semnat de Teheran și puterile internaționale în anul 2018.
Intenția Occidentului de a relua schimburile comerciale cu Iranul demonstrează îngrijorarea sa tot mai mare cu privire la progresele înregistrate de Teheran. Limbajul folosit de oficialii americani sugerează o deschidere față de găsirea unei „înțelegeri” mai puțin formale cu Iranul.
„Numiți-l cum doriți – un acord temporar, un acord interimar, o înțelegere”
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii a declarat că Washingtonul dorește ca Teheranul să dezescaladeze tensiunile, să își limiteze programul nuclear și să înceteze să mai sprijine milițiile din Orientul Mijlociu și Rusia în războiul din Ucraina.
„Continuăm să ne angajăm pe cale diplomatică pentru a urmări toate aceste obiective”, a declarat Matt Miller, fără a da detalii.
De cealaltă parte, un reprezentant al Iranului a declarat că există o dorință de ambele părți de a „evita orice altă escaladare”.
„Numiți-l cum doriți – un acord temporar, un acord interimar, o înțelegere reciprocă”, a spus el, precizând că primul pas ar include „schimbul de prizonieri și deblocarea unora dintre activele înghețate ale Iranului”.
Conform acestuia, măsurile suplimentare ar putea include ulterior ridicarea sancțiunilor americane asupra exporturilor de petrol iranian în schimbul unei limitări a îmbogățirii uraniului și a unei mai mari cooperări cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).