07 feb. 2023 | 07:48

Răspunsul lui Biden la amenințările Chinei, după ce balonul spion a fost doborât de SUA. Mesajul este clar

ULTIMA ORĂ
Răspunsul lui Biden la amenințările Chinei, după ce balonul spion a fost doborât de SUA. Mesajul este clar

Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a amânat vizita în China, după incidentul cu balonul de spionaj chinez descoperit că zbura pe cerul din nord-vestul Statelor Unite. Potrivit informațiilor din presă, oficialul de top nu a vrut ca discuția despre acest incident să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi.

Tensiuni între China și SUA

Update 7 februarie, ora 07.41. Preşedintele american Joe Biden a negat că relaţiile dintre Washington şi Beijing au fost slăbite de doborârea unui presupus balon de spionaj chinez la sfârşitul săptămânii, operațiune făcută de armata SUA.

Adresându-se reporterilor la Casa Albă, liderul american a explicat că aparatul trebuia doborât „de îndată ce este momentul potrivit”. Cât despre relaţiile dintre Washington şi Beijing, Joe Biden a precizat: „Am fost clari faţă de China cu ceea ce vom face. Ei înţeleg poziţia noastră. Nu o să dăm înapoi. Am făcut ceea ce trebuie şi nu este o chestiune de slăbire sau consolidare (a relaţiilor) – este realitatea”.

Update 6 februarie, ora 08.27. După ce armata americană a doborât, sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud (sud-estul ţării), balonul chinezesc considerat de Pentagon unul de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile, guvernul de la Beijing a afirmat, luni, că Statele Unite au „afectat serios şi deteriorat” relaţiile dintre cele două ţări.

„Acţiunile lor au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali”, dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping, în noiembrie, a reacționat viceministrul de Externe, Xie Feng.

Guvernul chinez „urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei” şi „îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare”, a declarat Ministerul de Externe.

Știrea inițială: Pentagonul a anunțat că investighează un misterios obiect zburător pe cerul din nord-vestul SUA, un balon de spionaj care a traversat Alaska, a trecut prin Canada și a fost descoperit, joi, deasupra unui oraș din statul Montana.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, este convins că balonul aparține Chinei, iar oficialii americani iau în calcul inclusiv doborârea acestuia de pe cer. Ulterior, SUA au ajuns la concluzia că nu este cea mai bună soluție, de teamă că dispozitivul să nu provoace pagube sau victime în cădere. Totuși, armata americană are pregătite avioane de luptă pentru eventualitatea în care obiectul trebuia doborât de urgență.

Ryder a mai precizat că președintele Joe Biden a fost informat despre situația tensionată. Acesta a adăugat că șeful armatei americane, generalul Mark Milley, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit, miercuri, pentru a evalua amenințarea.

Un balon misterios a pus pe jar Pentagonul

Secretarul de presă al Pentagonului a explicat că nu există o „amenințare semnificativ crescută” de scurgere de informații americane către China, fiindcă „oficialii știu exact unde se află acest balon și pe unde urmează să treacă”. De asemenea, nu sunt riscuri pentru aviația civilă deoarece obiectul se află la o altitudine „semnificativ” peste cea la care zboară avioanele comerciale.

Guvernul SUA a discutat incidentul cu autorităţile chineze, cărora „le-am comunicat gravitatea incidentului”, a afirmat un responsabil american. „Le-am spus clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja populaţia şi teritoriul”, a completat el.

Beijingul recunoaște că dispozitivul îi aparține

Vineri seară, China a recunoscut că balonul descoperit pe cerul Statelor Unite îi aparține, dar a motivat că este doar un „dispozitiv civil”, care a fost deviat de la ruta sa planificată, relatează BBC. Într-un comunicat, Beijingul a transmis că balonul este folosit, „în principal, pentru cercetări meteorologice”. RPC a mai spus că „regretă intrarea neintenționată” a balonului în spațiul aerian american.

Ce explicație are

Conform explicațiilor chinezilor, balonul a fost suflat de vânt și scos de pe traiectoria lui. Guvernul de la Beijing s-a referit la incident cu termenul de „situație neașteptată” și a precizat că va continua dialogul cu partea americană.

„Partea chineză regretă intrarea neintenționată a aparatului de zbor în spațiul aerian american, din motive de forță majoră”, arată RPC.

În ciuda explicațiilor date de chinezi, incidentul va accentua, cel mai probabil, tensiunile dintre SUA și China, în condițiile în care Antony Blinken a anunțat deja că și-a anulat vizita programată săptămâna viitoare, pentru a evita ca acest incident să monopolizeze discuțiile.