07 iul. 2023 | 15:58

Studiul care demonstrează că burgerii sunt mâncare sănătoasă. Există o singură condiție

ULTIMA ORĂ
Studiul care demonstrează că burgerii sunt mâncare sănătoasă. Există o singură condiție

Surprinzător, dar burgerii, la fel ca multe alte mâncăruri, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă – la fel ca și brânza, spun cercetătorii.

Burgerii sunt sănătoși – spun cercetătorii

Acest lucru ne dă undă verde să ne bucurăm de un cheeseburger  – mai ales dacă îl mâncăm cu o salată proaspătă.

Studii anterioare au asociat carnea procesată – cum ar fi șunca, cârnații și salamul – sunt asociate cu cancerele, bolile de inimă și diabetul de tip doi.

Dar cele mai recente cercetări sugerează că dacă mâncăm cantități modeste de carne roșie neprocesată și de produse lactate integrale, acestea nu au nicio influență asupra sănătății – atâta timp cât dieta generală este bună.

Concluziile provin dintr-un studiu canadian care a comparat dietele, precum și ratele de decese premature, accidente vasculare cerebrale și boli de inimă din 80 de țări.

Ce să consumi pentru a te menține tânăr

Persoanele care au consumat cantități mai mari decât media de fructe, legume, pește, nuci și leguminoase, cum ar fi fasolea, au fost cele mai sănătoase și au avut mai puține șanse de a muri tinere.

Cu toate acestea, studiul a stabilit, de asemenea, că 85 g de carne roșie pe zi nu dăunează sănătății – dar aceasta trebuie să fie neprocesată, cum ar fi friptura și cotletele, sau carnea tocată de vită folosită pentru a face burgeri proaspeți.

Dr. Andrew Mente, de la Universitatea McMaster, a declarat: „O cantitate modestă de carne poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.”

Între timp, două porții pe zi de produse lactate integrale, cum ar fi brânza, laptele sau iaurtul, au ajutat la reducerea riscului de îmbolnăvire și ar putea scădea tensiunea arterială.

Dr. Mente a adăugat: „Etichetele nutriționale sunt axate pe reducerea grăsimilor și a grăsimilor saturate. Dar constatările noastre sugerează că prioritatea ar trebui să fie consumul mai multor alimentele protectoare, cum ar fi nucile, peștele și lactatele.”