12 iul. 2023 | 17:05

Stoltenberg, avertisment despre cel mai mare risc al războiului din Ucraina. Ce a spus în prezența lui Zelenski

ULTIMA ORĂ
Stoltenberg, avertisment despre cel mai mare risc al războiului din Ucraina. Ce a spus în prezența lui Zelenski

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a emis un avertisment despre cel mai mare risc al războiului din Ucraina. Oficialul a făcut declarația miercuri, în cea de-a doua zi a summitului Alianței Atlanticului de Nord de la Vilnius, Lituania, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o împreună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Stoltenberg, despre cel mai mare risc al războiului din Ucraina

Jens Stoltenberg a spus că cel mai mar risc al războiului din Ucraina, ce continuă de mai bine de un an, este ca președintele rus Vladimir Putin să învingă – scenariu tragic pentru Ucraina și periculos pentru NATO.

”Un război total are loc în Europa, iar membrii NATO nu au nicio opţiune care să nu aibă riscuri. Însă cel mai mare risc este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să învingă.

Exact acesta este motivul pentru care NATO trebuie să susţină Ucraina. Ar fi o tragedie pentru Ucraina ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să învingă şi va fi periculos pentru noi, ne va face mai vulnerabili”, a subliniat Jens Stoltenberg în prezenţa lui Zelenski.

Iohannis: Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că au fost adoptate noi planuri de apărare ale NATO ce oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România.

”Astfel, pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are un răspuns pe măsură pregătit. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creşterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune.

Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziţionarea de echipamente. Am mulţumit tuturor Aliaţilor prezenţi în România pentru contribuţiile lor şi am salutat anunţul Spaniei de a disloca militari în România”, a spus Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută după Summitul NATO de la Vilnius.

Iohannis a adăugat că deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim.

Președintele a mai spus că România va constitui, cu ajutor de la Olanda şi de la alţi parteneri internaţionali, un hub regional de antrenament pentru piloţii români de F-16. Acest hub va fi accesibil şi pentru piloţii din NATO şi pentru cei ucraineni.

„Am făcut, totodată, încă un pas în consolidarea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Comunicatul Final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Totodată, menţionează, la solicitarea României, eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie. Este prima dată când Marea Neagră, Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în comunicatul final al unui Summit”, a mai explicat preşedintele Iohannis.