03 aug. 2023 | 09:31

Steaua mai bătrână decât Universul: ce vârstă are, cum este posibil

ACTUALITATE
Steaua mai bătrână decât Universul: ce vârstă are, cum este posibil

O stea aflată la o distanță de aproximativ 190 de ani lumină de Pământ are o vârstă ce-i pune în încurcătură pe astronomi. Conform mai multor calcule, aceasta ar fi mai bătrână decât Big Bang-ul ce stă la originea Universului și care este estimat a fi avut loc acum 13,79 miliarde de ani.

Steaua mai bătrână decât Universul

Pare o situație imposibilă, dar steaua HD 140283, botezată și Matusalem, după personajul biblic, are o vârstă ce pare să o depășească pe cea a Universului, lucru ce-i pune în încurcătură pe astronomi. Vârsta estimată acceptată, la ora actuală, de cercetători, a formării Universului, în urma Big Bang-ului, este de 13,79 miliarde de ani.

Estimarea este făcută pe baza ratei de expansiune a Universului, folosindu-se teoria relativității a lui Einstein, dar a fost validată și printr-o varietate de alte metode. Dar vârsta stelei Matusalem este estimată la peste 14 miliarde de ani, ceea ce constituie o provocare pentru oamenii de știință.

Cercetătorii ştiau despre existenţa lui HD 140283 de peste 100 de ani, întrucât traversează cerul relativ repede. Steaua, aflată la o distanță de 190,1 ani lumină de Terra, se mişcă cu circa 1,3 milioane de kilometri pe oră.

Ea se transformă în prezent într-un gigant roşu şi s-a născut, probabil, într-o galaxie pitică înghiţită de Calea Lactee acum peste 12 miliarde de ani.

Dar vârsta stelei în raport cu cea a Universului ridică mai multe probleme pe care astronomii încearcă să le rezolve. Prima estimare a vârstei corpului ceresc a fost făcută într-un studiu din 2013 ce a folosit date de la telescopul Hubble și a fost de 14,46 miliarde de ani, plus sau minus 800 de milioane de ani.

Acest lucru o făcea, teoretic, mai bătrână ca Universul, ceea ce, firește, ar fi fost năucitor, dar și imposibil, dat fiind că ar fi pus la îndoială însuși Big Bang-ul în urma căruia a apărut lumea cosmică. Existența acestuia este un punct central în cosmologia modernă, iar negarea lui ar crea o revoluție științifică nemaivăzută de multă vreme.

Ce vârstă are, cum este posibil

Ar fi necesară o reevaluare a vârstei Universului, iar una dintre teorii a avansat ideea că acesta ar fi mult mai bătrân, fiind format acum 26,7 miliarde de ani, dublu față de vârsta acceptată acum. Dar teoria nu are mulți susținători în lumea științifică, așa că soluția trebuie căutată în altă parte.

Există cercetători care suspectează, totuși, că vârsta Universului este ceva mai mare decât standardul acceptat, adică de aproximativ 15 miliarde de ani. Acest lucru ar schimba viziunea despre rata de expansiune a acestuia, dar n-ar produce chiar o revoluție științifică.

Totuși, dacă Universul ar avea peste 26 de miliarde de ani, n-ar fi logic să fi găsit stele cu o vârstă de, să zicem, 20 de miliarde de ani? E drept, până acum, n-a fost studiată decât o mică parte a galaxiei noastre, dar dacă Universul ar fi atât de bătrân, atunci steaua Matusalem ar deveni suspect de tânără.

Dincolo de galaxia noastră, Calea Lactee, stelele din norul globular M92 se crede că au 13,8 miliarde de ani vechime, iar Telescopul James Webb a zărit câteva galaxii foarte îndepărtate a căror vârstă este încă disputată între specialiști, dar par mult mai vechi decât HD 140283.

„Sunt foarte multe măsurători ce arată că vârsta Universului este de aproximativ 14 miliarde de ani, nu doar istoricul microradiațiilor cosmice, nu doar rata de expansiune”, a declarat profesorul Tamara Davis de la Universitatea din Queensland, Australia, pentru IFLScience.

În cele din urmă, chiar și vârsta stelei Matusalem este subiect de controversă. Unele echipe de cercetători au avansat alte numere, de 13,7 miliarde de ani, respectiv 12,2 miliarde de ani, diferența depinzând de estimarea corectă a masei corpului ceresc.

Un alt studiu a ajuns la concluzia că vârsta cea mai probabilă ar fi de 12 miliarde de ani. Oricum ar fi, concluzia este că cercetătorii trebuie să caute mai departe vârsta cât mai corectă a Universului sau să o modifice pe cea a stelei care, la ora actuală, pare mai bătrână decât el.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele