Statele Unite ale Americii, măsuri împotriva grupării Hamas. Cum vor sprijini Israelul
Autoritățile americane vor lua măsuri împotriva Hamas, cu scopul de a opri strângerea de fonduri și alte forme de sprijin pentru gruparea teroristă de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, după cum au declarat actuali și foști oficiali americani.
Rețea de susținători ai Hamas, în Statele Unite ale Americii
Este cunoscut faptul că Hamas are o rețea de susținători în SUA, pe care o folosește în mare parte pentru strângerea de fonduri. Însă, întrucât gruparea s-a concentrat pe atacarea Israelului, autoritățile americane au considerat că este mai puțin probabil ca acesta să comită atacuri împotriva intereselor americane sau pe teritoriul Statelor Unite.
Acum, situația din Israel și Fâșia Gaza a determinat agențiile americane de aplicare a legii să se reorienteze și să lanseze o presiune totală pentru a viza sursele de finanțare ale Hamas și să mute resursele de informații pentru a se concentra asupra grupului.
Un alt oficial american a declarat că, în ultimii ani, oficialii serviciilor de informații au considerat Hamas și Hezbollah la fel ca grupurile republicane irlandeze și grupurile extremiste portoricane – toate acestea având o prezență în SUA, dar nefiind considerate o amenințare majoră pentru americani, potrivit CNN.
Din acest motiv, oficialii din domeniul securității naționale au alocat mai multe resurse pentru a combate grupurile teroriste, precum ISIS și Al Qaeda, care comit atacuri împotriva persoanelor sau intereselor SUA.
„Acest lucru nu a fost anticipat de nimeni”
Atacul inițial comis de Hamas în Israel la începutul acestei luni a luat prin surprindere oficialii americani pentru brutalitatea și coordonarea sa, peste 1.400 de persoane fiind ucise și peste 200 luate ostatice, inclusiv câțiva americani. De atunci, mii de persoane au fost ucise în timpul conflictului din Gaza și Israel.
Atacul „i-a făcut pe toți să fie îngrijorați”, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine pentru CNN. „Ne dăm seama că ne jucăm de-a recuperarea. Acest lucru nu era pe radarul nimănui”, a adăugat aceasta.
Primul indiciu public al noului efort al autorităților americane de a lua măsuri drastice împotriva Hamas a venit săptămâna trecută, când Departamentul Trezoreriei a anunțat noi sancțiuni financiare împotriva a 10 agenți ai Hamas, încercând să taie legăturile de finanțare ale grupului care ating sistemul financiar american.
Însă, potrivit unor surse, se fac mișcări și în spatele scenei, conform CNN, în timp ce autoritățile deturnează resurse, construiesc informații și depun eforturi pentru a aduce pe teren ofițeri de informații.
FBI, Departamentul pentru Securitate Internă și agențiile de informații americane își reorientează eforturile pentru a face față posibilelor amenințări, inclusiv prin revizuirea informațiilor existente pentru a scoate la iveală orice amenințare care a fost trecută cu vederea.
FBI caută informații despre Hamas și Hezbollah
De la atacul asupra Israelului, FBI a început să contacteze birourile de pe teren în căutarea unor ofițeri care au capacitatea de a obține informații despre Hamas și Hezbollah sau de a se infiltra în grupuri, a declarat o sursă pentru CNN, subliniind că efortul nu vizează comunitatea musulmană.
„Nu excludem posibilitatea ca Hamas sau alte organizații teroriste străine să exploateze conflictul pentru a-și îndemna susținătorii să comită atacuri pe teritoriul nostru.”, a declarat recent directorul FBI, Christopher Wray.
Un fost oficial american din domeniul securității naționale a declarat că reevaluările anterioare ale priorităților serviciilor de informații americane au avut loc după evenimente majore, inclusiv complotul legat de Iran pentru asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite în SUA în 2011 și asasinarea de către SUA a lui Qasem Soleimani, liderul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran – Forța Quds, în 2020.
„Ori de câte ori există un punct fierbinte ca acesta, aruncăm o privire pentru a vedea dacă există informații noi care schimbă imaginea amenințării”, a declarat oficialul.
Hamas a fost desemnată drept organizație teroristă de țări precum Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel. În 2021, Departamentul de Stat al SUA a declarat că Hamas primește finanțare, arme și pregătire din partea Iranului, strânge fonduri în țările arabe din Golf și primește donații de la unii palestinieni, alți expatriați și propriile organizații de caritate.
Procurorii Departamentului de Justiție s-au concentrat în mare parte pe formularea de acuzații în cazurile în care persoane din SUA au oferit sprijin financiar Hamas. În contextul în care Hamas a fost desemnată drept organizație teroristă de către guvernul SUA, oferirea de sprijin financiar material grupului este ilegală în temeiul legislației federale.