06 feb. 2023 | 07:51

Starea de urgență a fost prelungită în Peru. Criza politică zguduie țara

ULTIMA ORĂ
Starea de urgență a fost prelungită în Peru. Criza politică zguduie țara

Guvernul peruan a declarat miercuri stare de urgență la nivel național pentru 30 de zile, în timp ce proteste furioase au zguduit diferite părți ale țării după ce fostul președinte de stânga Pedro Castillo a fost demis săptămâna trecută de Congresul dominat de conservatori.

Proteste violente în Peru după demiterea președintelui

Update 6 februarie, ora 07.43. Guvernul peruan a extins şi prelungit starea de urgenţă din cauza protestelor față de preşedinta Dina Boluarte, care au făcut cel puţin 48 de morţi în două luni. Şapte regiuni din sudul ţării (Madre de Dios, Cusco, Puno, Apurimac, Arequipa, Moquegua şi Tacna) sunt afectate de măsură, care se va aplica pentru 60 de zile, anunță Monitorul Oficial.

În schimb, prelungirea decretului nu priveşte capitala Lima, nici El Callao, unde se află principalele terminale maritime şi cel mai mare aeroport din Peru, starea de urgenţă urmând să se încheie la jumătatea lunii februarie.

Decretul guvernamental interzice circulaţia pe timpul nopţii (de la orele 20.00 la 04.00), timp de 10 zile, în departamentul Puno, epicentrul manifestaţiilor antiguvernamentale, unde 18 civili şi un poliţist au fost ucişi în confruntările din 9 ianuarie.

Update 16 ianuarie, ora 07.30. Barajele rutiere și noi manifestații în masă au continuat în Peru, la o zi după prelungirea stării de urgenţă în mai multe regiuni ale țării. Măsura (în vigoare pentru 30 de zile) autorizează armata să intervină pentru ordinea publică şi implică suspendarea mai multor drepturi constituţionale, cum ar fi libertatea de circulaţie şi inviolabilitatea domiciliului. În cinci săptămâni de proteste, cel puțin 42 de persoane au murit.

Știrea inițială: Declarația de urgență, anunțată de ministrul apărării, va permite soldaților să ajute poliția în menținerea securității publice.

La începutul zilei de miercuri, un judecător din Peru a amânat cu 24 de ore o audiere pentru a decide dacă Castillo va fi eliberat din detenție pentru acuzațiile de rebeliune și conspirație.

Arestarea lui Castillo săptămâna trecută, după ce acesta a încercat să dizolve parlamentul și să guverneze prin decret, a declanșat zile de proteste la nivel național în care șapte persoane au fost ucise.

Săptămâna trecută, un judecător a ordonat ca Castillo să fie reținut timp de șapte zile, iar miercuri ar fi trebuit să fie eliberat.

Cu toate acestea, procurorii au depus marți seara târziu o cerere pentru a-l menține în arest preventiv pentru 18 luni.

Judecătorul Juan Checkley a amânat miercuri o audiere privind noua cerere până joi, după ce avocații apărării au susținut că nu au primit toate documentele de la procurorul general.

De asemenea, el a ordonat ca Castillo să rămână în detenție pentru încă 48 de ore.

Cine este Pedro Castillo

Castillo, un fost profesor de stânga, a fost la putere timp de numai 17 luni în această țară sud-americană predispusă la instabilitate politică și aflată acum la al șaselea președinte în șase ani.

Scurta sa perioadă de mandat a fost marcată de o luptă pentru putere cu Congresul dominat de opoziție și de șase anchete asupra sa și a familiei sale, în principal pentru corupție.

El se confrunta cu a treia cerere de punere sub acuzare când, miercurea trecută, a anunțat că dizolvă Congresul și că va guverna prin decret.

Însă legislatorii au votat pentru demiterea sa, iar el a fost arestat rapid în timp ce încerca să fugă la ambasada mexicană și să ceară azil.

Vicepreședintele lui Castillo, Dina Boluarte, a depus jurământul ca succesor al acestuia, dar nu a reușit să calmeze tensiunile care au dus la ciocniri violente între poliție și protestatari în mai multe părți ale țării.