08 mai 2023 | 10:27

Stare de dezastru general într-un oraș care e pe cale să fie înghițit de Pământ. Cum arată locul

ULTIMA ORĂ
Stare de dezastru general într-un oraș care e pe cale să fie înghițit de Pământ. Cum arată locul

Un oraș de 73.000 de locuitori din Brazilia este pe punctul de a fi înghițit de Pământ în lupta cu mediul înconjurător. Buriticupu, în nord-estul țării, se confruntă cu o problemă existențială de ravenare, exacerbată de defrișări.

Orașul care stă să fie înghițit de pământ

Cratere uriașe de până la 70 de metri adâncime și alunecări de teren amenință să nimicească orașul în 30-40 de ani.

În prezent, există 26 de ravene cu o lungime de peste 298 de metri, formate în urma anilor de defrișări în oraș și în jurul acestuia – și a „extinderii urbane neplanificate” în lumea naturală.

Defrișările pot slăbi solul de dedesubt, îngreunând absorbția excesului de apă și provocând concentrarea apei de suprafață și eroziunea terenului, ceea ce poate crea cratere masive în timp.

În acest an, ploile abundente au făcut ca situația să fie și mai devastatoare, autoritățile fiind nevoite să declare starea de „calamitate publică”.

Stare de urgență: casele pot fi înghițite de craterele uriașe

Lipsa de planificare urbană a agravat problema de fond încă de la înființarea orașului, în 1994.

Doar câțiva lucrători ai apărării civile sunt la îndemână pentru a monitoriza creșterea găurilor – cunoscute sub numele de voçorocas – și pentru a planifica relocarea familiilor.

Primarul Joao Carlos a descris situația ca fiind „complexă” și a spus că „are de-a face cu compensarea proprietăților, construirea de noi complexe de locuințe, canalizare”.

Un expert de la universitatea locală, Augusto Carvalho Campos, a declarat pentru 20 Minutes că eroziunea solului s-a agravat mult din cauza „extinderii urbane neplanificate cu un sistem de tratare a apei defectuos”.

În ultimii 10 ani, trei străzi și mai mult de 50 de case au fost înghițite doar de o singură râpă.

S-au raportat șapte persoane care au murit din cauza căderii în gropi în ultimii 20 de ani.

Regiunea este, de asemenea, grav afectată de defrișări; între 2000 și 2020, Buriticupu a suferit o pierdere de 41% din acoperirea sa de copaci. Între 2002 și 2021, mai mult de jumătate din pădurea primară umedă va fi fost tăiată.

Celio Roberto, de la Departamentul de pompieri din Maranhao, a declarat presei locale: „Intervenția trebuie să fie atât de urgență, cât și preventivă.

„În caz contrar, vom avea acest proces din ce în ce mai mult și mai mult și mai multe pagube pentru familiile care locuiesc acolo.”

Primăria a declarat starea de dezastru general pe 26 aprilie.