13 mart. 2024 | 17:44

A stat închis într-un plămân de fier timp de 70 de ani, dar ce viață a avut. Drama bărbatului care a trăit într-o bulă până la 78 de ani, la propriu

ACTUALITATE
A stat închis într-un plămân de fier timp de 70 de ani, dar ce viață a avut. Drama bărbatului care a trăit într-o bulă până la 78 de ani, la propriu

Un bărbat din SUA a petrecut mai mult de șapte decenii într-un plămân de fier de 600 de kilograme, după ce s-a îmbolnăvit de poliomielită la vârsta de șase ani.

Paul Alexander este paralizat de la gât în jos încă din anul 1952, din cauza bolii, ceea ce îl face incapabil să respire singur.

Vezi și: Ordinea bolilor pe care le faci, mai importantă decât ai crede. Ce au descoperit cercetătorii, legătura fascinantă cu speranța de viață

povestea barbatului care traieste de 70 de ani intr-un plaman de fier

Copilul Paul Alexander în plămâni de fier (Foto: Photo.com)

Povestea lui Paul Alexander

Potrivit New York Post, Polio Paul a refuzat să treacă la un aparat modern, deși i s-a oferit această oportunitate. În martie, Guinness World Records l-a declarat pe bărbatul de 77 de ani drept cel mai longeviv pacient aflat într-un plămân de fier, din toate timpurile.

Alexander s-a confruntat cu multe provocări de când s-a născut, în 1946. El a îndurat cel mai grav focar de poliomielită din istoria Statelor Unite ale Americii, cu aproape 58.000 de cazuri, în mare parte copii.

Boala l-a afectat sever pe Paul Alexander, necesitând ca acesta să folosească un aparat pentru a respira și, în definitiv, pentru a supraviețui.

Poliomielita este o boală invalidantă și care pune viața în pericol, cauzată de virusul polio. Virusul se transmite de la persoană la persoană și poate infecta măduva spinării unei persoane, provocând paralizie.

Vaccinul împotriva poliomielitei a fost aprobat și administrat pe scară largă copiilor din SUA abia în 1955. Țara a fost declarată ferită de poliomielită în 1979, dar era prea târziu pentru domnul Alexander la acea vreme.

El a suferit o traheotomie de urgență și a fost plasat într-un plămân de fier pentru a-i ajuta organismul să combată boala fatală.

Pacienți în plămâni de fier

Paul Alexander stă de peste 70 de ani captiv în plămanii de fier (Foto: The Guardian)

În urmă cu mulți ani, The Guardian scria că aparatul nu îi permite să se miște, să tușească sau să respire șuierător. Câmpul său vizual este, de asemenea, limitat.

Povestind despre ceilalți copii care au suferit aceeași operație, el a povestit, la un moment dat „Cât vezi cu ochii, rânduri și rânduri de plămâni de fier. Pline de copii”.

Vezi și: Cauza surprinzătoare a multor boli de inimă. Face mai multe victime decât fumatul și colesterolul, vei avea mai multă grijă

povestea barbatului care traieste de 70 de ani intr-un plaman de fier

Pacienți în plămâni de fier – imagine de arhivă

Nu și-a făcut niciodată prieteni, nu a avut cum

Alexander a spus că nu și-a putut face prieteni pentru că „de fiecare dată când îmi făceam un prieten, acesta murea”.

El și-a amintit că medicii obișnuiau să zică despre el că „va muri”, că „nu ar trebui să fie în viață”. Întocmai aceste remarci l-au ajutat să trăiască, ambiționându-se să le demonstreze contrariul.

El a explicat pentru The Guardian că, până când au fost dezvoltate aparate mai noi, se obișnuise deja cu „vechiul său cal de fier”.

Acesta folosește o tehnică numită „respirația broaștei”, care folosește mușchii gâtului pentru a forța aerul să treacă de corzile vocale, permițând pacientului să înghită oxigenul înghițitură cu înghițitură, ca mai apoi să-l împingă spre plămâni.

După ce a terminat școala, Paul Alexander a absolvit cu o diplomă de drept și a practicat avocatura timp de mai mulți ani, în ciuda condiției sale dificile.

Vezi și: Boala rară de care suferă Regele Charles. Semnele sunt vizibile, nu o mai poate ascunde

S-a stins din viață la 78 de ani

Paul Alexander, supranumit „Polio Paul” pentru lupta sa îndelungată cu poliomielita și viața petrecută într-un plămân de fier, a decedat la vârsta de 78 de ani. Acesta a contractat poliomielita în vara anului 1952, la vârsta de șase ani, boală care l-a lăsat paralizat de la gât în jos. Urgența situației l-a dus într-un spital din Texas, unde s-a trezit închis într-un cilindru metalic ce avea să-i devină companion pe viață.

Vestea tristă a fost împărtășită de Christopher Ulmer pe GoFundMe, o platformă de strângere de fonduri, unde a fost dedicată o pagină lui Paul. „După ce a supraviețuit poliomielitei în copilărie, a trăit peste 70 de ani într-un plămân de fier. În acest timp, Paul a mers la facultate, a devenit avocat și autor publicat. Povestea lui a făcut înconjurul lumii, motivând oameni din întreaga lume. Paul a fost un model incredibil care va continua să fie amintit”, a declarat Ulmer.

Christopher Ulmer, fondatorul unei organizații de susținere a persoanelor cu dizabilități și youtuber, l-a întâlnit pe Alexander în 2022, când i-a luat un interviu. În semn de recunoștință, fratele lui Paul, Philip Alexander, a mulțumit comunității pentru donațiile care „i-au permis să-și trăiască ultimii ani fără stres”.

Paul Alexander a fost capabil să părăsească plămânul de fier pentru câteva ore, folosind un bețișor de plastic pentru a atinge tastatura și a comunica cu oamenii. În ultimii ani, starea lui de sănătate s-a deteriorat, dezvoltând o infecție respiratorie persistentă și dureri la picioare. Într-un interviu pentru The Guardian din aprilie 2020, Alexander a vorbit despre temerile sale în timpul pandemiei de COVID, făcând o paralelă între aceasta și epidemia de poliomielită din anii ’50.

Paul a povestit despre reacțiile oamenilor când îl vedeau în plămânul de fier în biroul său de avocatură, fiind nevoit să explice că dispozitivul respiră în locul lui. În martie 2023, Guinness World Records l-a declarat cel mai longeviv pacient din istorie care a trăit într-un „plămân de fier”.

Născut pe 30 ianuarie 1946, în Dallas, Texas, Paul a trăit toată viața în orașul natal. În 1952, SUA a traversat cea mai gravă epidemie de poliomielită din istorie, Paul fiind unul dintre cei aproape 58.000 de copii afectați. Poliomielita atacă neuronii motori din măduva spinării, ceea ce face ca pacienții să nu mai poată respira singuri.

Diagnozat cu poliomielită, Paul a suferit o traheotomie și a fost plasat într-un ventilator de fier, un dispozitiv inventat în 1928 și utilizat până în anii ’60. Deși au apărut alte dispozitive mai moderne, Paul a ales să rămână cu plămânul de fier la care s-a obișnuit. Învățând să respire pentru scurte perioade și în afara ventilatorului, povestea sa de reziliență rămâne o sursă de inspirație pentru mulți.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele