24 mart. 2023 | 08:52

Spectacol de lumini pe cer: când vezi aurora boreală și, mai ales, de ce apare iar

ACTUALITATE
Spectacol de lumini pe cer: când vezi aurora boreală și, mai ales, de ce apare iar

O gaură imensă, creată recent în atmosfera Soarelui, va da naștere unor fenomene extraordinare.

Astfel de evenimente sunt, de obicei, asociate cu o creștere a vitezei vântului solar și a intensității câmpului magnetic interplanetar.

Dacă informațiile se vor dovedi a fi precise, acest lucru poate duce la furtuni geomagnetice și la aurore boreale, pe măsură ce particulele încărcate se vor întâlni în câmpul magnetic al Pământului. NASA anticipează o furtună de mărime moderată care vor avea loc în noaptea de 24 martie.

Ce se știe despre evenimentul care va avea loc în această seară

Deși există întotdeauna o anumită incertitudine asociată cu astfel de evenimente, cele mai apropiate găuri coronare comparabile din trecut au condus la observarea aurorelor până în zonele de sud, la New York și Seattle, spre exemplu.

Dacă te afli într-una dintre zonele norocoase, ai șanse să vezi aurora boreală în această seară.

Găurile coronale sunt mai puțin cunoscute, parțial pentru că sunt văzute în partea extremă a spectrului cu raze X și ultraviolete, nu în lumina vizibilă și nu au fost detectate până în anii 1960. Cu toate acestea, ele sunt suficient de influente pentru ca observatorii de nișă să aibă ce nota.

Cu toate că aceste găuri coronale sunt destul de comune, cele mai multe se întâmplă aproape de polii Soarelui, unde activitatea lor are un efect redus asupra Pământului.

În loc ca acest câmp magnetic al Soarelui să formeze bucle care împiedică eliberarea particulelor încărcate, în timp ce se formează găurile coronale, el ajunge în spațiu, iar sarcinile pot fi trimise de-a lungul liniilor de câmp.

Rezultatul este un flux de mare viteză în gaura coronală, care poate fi eliberat rapid și canalizat de câmpurile magnetice ale oricăror planete suficient de norocoase încât să le primească spre poli.

Exact ca în cazul petelor solare și altor tipuri de activitate solară, găurile coronale se pot întâmpla în orice moment, dar sunt afectate de ciclul solar de 11 ani.

Cu toate acestea, frecvența lor, cel puțin în apropierea ecuatorului solar, este contraciclică, atingând vârful în apropierea minimului solar atunci când alte tipuri de activitate solară scad în intensitate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele