25 feb. 2023 | 11:05

Soluția neobișnuită la combaterea încălzirii globale: ce legătură au cangurii

ACTUALITATE
Soluția neobișnuită la combaterea încălzirii globale: ce legătură au cangurii

Fecalele puilor de cangur ar putea oferi soluția mai puțin obișnuită pentru limitarea schimbărilor climatice cauzate de vaci, cred oamenii de știință.

Cercetătorii au dezvoltat o metodă de utilizare a culturilor de bacterii din fecalele puiului de cangur, pentru a reduce cantitatea de metan produsă în stomacul de vacă, conform Metro.co.uk.

Metanul emis sub formă de gaze de vacă este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră și contribuie la schimbările climatice. Ca referință, metanul este al doilea cel mai mare element care contribuie la gazele cu efect de seră și este de aproximativ 30 de ori mai puternic la încălzirea atmosferei decât dioxidul de carbon.

Încălzirea globală, combătută cu ajutorul fecalelor de cangur

Până acum, eforturile de a schimba dieta vacilor și de a le oferi inhibitoare chimice, pentru a opri producția de metan, au eșuat. Dar o echipă de oameni de știință din domeniul bioproduselor, de la Universitatea de Stat din Washington, a investigat un tip de bacterii găsite doar în intestinul anterior al puiului de cangur, nu și în cel al adulților.

Studiile anterioare au arătat deja că, în loc să producă metan, microbii din stomacul cangurilor produc acid acetic, care nu contribuie la efectul de seră. Cultura bacteriană marsupială a fost introdusă într-un stomac simulat de vacă și a redus temporar numărul de bacterii producătoare de metan.

Profesorul Birgitte Ahring, autoarea lucrării, a spus: „Este o cultură foarte bună. Nu am nicio îndoială că este un rezultat promițător”.

Algoritmi sofisticați de inteligență artificială (AI) au prezis că lumea va fi cu 1,5 °C mai caldă decât era înainte de Revoluția Industrială, până la începutul anilor 2030 – o altă alarmă privind schimbările climatice care să se adauge la încălzirea globală.

Și asta este înțeles, spune AI: nu contează dacă gazele cu efect de seră cresc sau scad în următorul deceniu, creșterea de 1,5 °C acum nu poate fi evitată. E important de menționat că limitarea creșterii temperaturii la 1,5 °C a fost obiectivul ambițios al Acordului de la Paris din 2015.