Soldații NATO au înconjurat trei primării din Kosovo, ca să îi țină la distanță pe sârbii care protestează
Soldații NATO de menținere a păcii au format luni cordoane de securitate în jurul a trei primării din Kosovo pentru a-i ține la distanță pe sârbii care protestează față de primarii de etnie albaneză care au preluat funcții într-o zonă majoritar sârbă după alegerile pe care aceștia le-au boicotat.
Noi probleme în Kosovo
În Zvecan, unul dintre aceste orașe, poliția de stat din Kosovo – al cărei personal este format în întregime din etnici albanezi, după ce toți sârbii au părăsit forțele de ordine anul trecut – a pulverizat gaze cu piper pentru a respinge o mulțime de sârbi care au spart o baricadă de securitate și au încercat să intre cu forța în clădirea municipalității, au declarat martorii.
În Leposavic, aproape de granița cu Serbia, trupele americane de menținere a păcii în echipament antirevoltă au plasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipalității pentru a o proteja de sutele de sârbi furioși care se adunaseră în apropiere.
Mai târziu în cursul zilei, protestatarii au aruncat cu ouă asupra unei mașini parcate în apropiere, aparținând noului primar din Leposavic.
Martorii au declarat că forțele de menținere a păcii ale NATO au blocat, de asemenea, primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii furioși din localitate, scrie Reuters.
Igor Simic, adjunctul șefului listei sârbe, cel mai mare partid sârb din Kosovo susținut de Belgrad, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile din nord.
„Noi suntem interesați de pace. Albanezii care locuiesc aici sunt interesați de pace și doar el (Kurti) vrea să facă haos”, a declarat Simic reporterilor din Zvecan, vorbind în limba engleză.
Sârbii din nord au refuzat să participe la alegerile locale
Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declarația de independență față de Serbia din 2008 și văd încă Belgradul ca fiind capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.
Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populația întregului Kosovo, dar sârbii din nord au cerut de mult timp punerea în aplicare a unui acord negociat de UE în 2013 pentru crearea unei asociații de municipalități autonome în zona lor.
Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidații de etnie albaneză au câștigat primăriile din patru municipalități cu majoritate sârbă – inclusiv Mitrovica de Nord, unde nu au fost raportate incidente luni – cu o prezență la vot de 3,5%.
Sârbii cer guvernului kosovar să înlăture primarii de etnie albaneză de la primării și să permită administrațiilor locale finanțate de Belgrad să revină la atribuțiile lor.