Șoferii trebuie să știe modificarea din Codul Rutier: amenda de 1160 de lei dacă nu ai grijă
Codul rutier se schimbă din nou, iar șoferii trebuie să fie foarte atenți la noile reguli.
Codul rutier se va schimba din nou, iar cei care nu respectă aceste reguli vor avea de plătit amenzi usturătoare. Modificările Codului Rutier prevăd amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă cu parbrizul, luneta sau geamurile laterale murdare.
Poliția consideră că din această cauză poți produce un accident. Astfel că sancțiunile sunt pe măsură.
Potrivit prevederilor din Codul Rutier, şoferii care nu respectă obligaţia de a “menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.
De fapt, în acestă categorie intră și șoferii care nu își curăță parbrizul, luneta sau geamurile laterale de zăpadă în perioada cu ninsori. De asemenea, este vorba și despre mizeria acumulată pe geamuri.
Șoferii vor fi sancționați cu amendă între 870 și 1.160 de lei amendă dacă mizeria de pe geam obstrucționează vizibilitatea.
Nu există un instrument de măsurare a mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să verifice vizibilitatea prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz.”, a explicat Cosmin Andreica, din partea sindicatului Europol.
Punctul de amendă
Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:
Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei
Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.