22 apr. 2023 | 11:57

Șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România. Oficial, Codul Rutier are noi reguli

AUTO
Șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România. Oficial, Codul Rutier are noi reguli

Este oficial, Codul Rutier are noi reguli, iar acestea pot fi deja puse în aplicare. Una dintre schimbările făcute recent precizează care sunt șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România.

Ce șoferi nu vor mai avea voie să conducă în România

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede mai multe shimbări. Una dintre regulile noi ce pot fi puse în practică de oamenii legii prevede care sunt șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România.

Așa cum este precizat în textul Codului Rutier, posesorii unui permis de conducere ce a fost eliberat de o autoritate străină care au primit o condamnare în instanță pentru o abatere gravă de la legislația rutieră au interdicție de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Este vorba despre condamnări prin hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni ce au dus la uciderea sau vătămarea integrității corporale a unei persoane ca rezultat al nerespectării regulilor de circulație, pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis a fost retras, anulat ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice, potrivit Avocanet.ro.

Ce prevede Codul Rutier

Aceeași sursă scrie că, la mijlocul lunii februarie, prin HG 130/2023, a fost completat regulamentul (HG 1.391/2006), adăugându-se prevederile necesare în vederea punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe drumurile publice ale României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Interdicția de conduce în România, pe o perioadă de un an, este stabilită de șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești definitive, iar dispoziția privind această interdicție se emite la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească.

Din această perioadă se scade intervalul cuprins între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și cel în care se emite dispoziția de interdicție, calculat pe zile întregi, iar ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează se includ în durata executării.

„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se precizează în regulament.