Șoferi Uber, mai bogați ca Gigi Becali: nici nu știi ce magnat te duce acasă diseară

Șoferi Uber, mai bogați ca Gigi Becali: nici nu știi ce magnat te duce acasă diseară

Unii șoeri care lucrează pentru gigantul Uber urmează să devină poate mai bogați decât însuși latifundiarul din Pipera, popularul Gigi Becali. Vom vedea în rândurile de mai jos cum s-a ajuns la această situație și care este explicația.

Totul are la bază o decizie a magistraților din cadrul Tribunalului Muncii din Lyon. Aceștia au condamnat giganta platformă Uber la plata unor sume colosale pentru anumiți șoferi.

Este vorba despre 17 până la 20 de milioane de euro ce vor ajunge la 136 de șoferi de mașină de transport cu șofer (VTC), pusă la dispoziție numai prin rezervare.

Becali, mic copil pe lângă acești șoferi Uber

Bineînțeles că decizia magistraților francezi nu a rămas fără reacție din partea reprezentanților oficiali ai gigantului Uber.

La fel de firesc este că această decizie nu le-a picat deloc bine celor ce lucrează pentru companie, dar cu sentințele judecătorești nu este de joacă. Ele trebuie puse în practică fără comentarii, atunci când nu există alte căi de atac legale, desigur.

Uber exact asta face. Se va folosi și de calea apelului, pentru a contesta decizia aceasta, în speranța că magistrații îi vor da, totuși, dreptate în cele din urmă.

Rămâne de văzut dacă va fi așa sau se va menține actuala sentință care face o pagubă financiară serioasă în bugetul popularei companii.

”Această decizie contravine poziției larg acceptate de către tribunalele muncii și curțile de apel, care confirmă independența șoferilor VTC care folosesc aplicația și care apreciază că nu există nicio obligație de muncă și nici de exclusivitate față de Uber și că șoferii rămân întru totul liberi în organizarea activității lor”, declară un purtător de cuvânt al Uber, contactat de AFP.

Conform informațiilor disponibile la această oră în presa din Franța, decizia magistraților ar fi fost luată în baza unei jurisprudențe bine stabilite de către Curtea de Casație din ianuarie 2020. Curtea de Casație a stabilit că șoferii Uber trebuie să fie considerați salariați.

”Aceasta nu este o surpriză. Este aplicarea logică a acestei jurisprudențe”, a subliniat avocata Stéphane Teyssier, ce apără șoferii.

Etichete: