Șoc neașteptat la toate prețurile din România: se ieftinesc chiriile, ratele la bancă, mâncarea – totul peste noapte
Un șoc lovește prețurile din economia românească – rata inflației a coborât, în sfârșit, sub pragul de 10%, mult mai devreme decât s-ar fi așteptat mulți economiști de la noi din țară.
Amintim că, în ultimele luni, Banca Națională a României a recurs la scumpirea dobânzilor și înăsprirea politicii monetare, pentru a combate inflația care reprezintă la ora actuală o problemă generală în economiile europene.
Am scăpat de prețurile mari. De-acum încolo vom începe să trăim și noi mai bine
Rezultatele efectele BNR au avut două fațete. Pe de-o parte, românii cu datorii la bănci, ce aveau de rambursat credite în lei cu dobândă variabilă, au fost loviți de scumpiri, iar mulți dintre cei ce doreau să se împrumute nu s-au mai încadrat în noile condiții. Pe de altă parte, însă, vedem că inflația a răspuns la măsurile luate de BNR pe piața politicii monetare și face un pas în spate mai devreme decât se anticipa inițial.
În sfârșit, vom asista la ieftiniri la bunurile și serviciile de consum. E de așteptat să vedem diminuându-se ratele la bănci, fiindcă cel mai probabil inflația mică va determina și BNR să reducă dobânda-cheie. De asemenea, tendința va continua și pe piața chiriilor, dar și pe cea alimentară.
Conform celor mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a ajuns în iunie la 10,3%, față de 10,6% luna precedentă.
„Indicele preţurilor de consum (indicator pentru determinarea inflaţiei la nivel naţional), în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie 2023 este 100,15%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 – iulie 2022) este 13,7%”, potrivit INS.
De asemenea, mai transmite instituția, Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie 2023 este 100,15%