Slovacia interzice cerealele din Ucraina. Ce a găsit în ele: „Vom discuta cu România și Bulgaria”
Ministerul Agriculturii din Slovacia a interzis pe 13 aprilie accesul pe piețele sale la cereale ucrainene din cauza unor pesticide găsite în cereale care sunt interzise în UE, a anunțat ministerul într-un comunicat de presă.
Pesticide găsite în cereale ucrainene
În comunicat se mai spune că miniștrii agriculturii din România și Bulgaria se vor întâlni pe 14 aprilie pentru a discuta despre cum să își protejeze piețele împotriva importurilor ieftine de produse de bază din Ucraina.
La 9 aprilie, Ungaria a declarat că va introduce noi măsuri pentru a limita volumul de cereale ucrainene, invocând îngrijorarea legată de cantitățile mari de produse ucrainene ieftine care intră în țară și care afectează piețele sale interne.
La începutul acestei săptămâni, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a opri importurile de cereale cel puțin până în luna iulie, din cauza afluxului mare de cereale ucrainene ieftine în Polonia, care i-a înfuriat pe fermierii polonezi.
În urma protestelor din Polonia, guvernul a cerut Comisiei Europene să folosească „toate instrumentele de reglementare – cote, tarife, care să limiteze sau să blocheze importul de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.
Cerealele ucrainene ieftine au inundat piața UE de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, ajutate de Uniunea Europeană care a renunțat la taxele vamale și la cotele de import pentru a menține în funcțiune sectorul agricol ucrainean.
Ce poziție adoptă Franța
Pe de altă parte, Franța se va asigura că o decizie a agenției de sănătate și siguranță ANSES de a interzice utilizarea unui pesticid în contact direct cu cerealele nu va împiedica exporturile sale în afara Uniunii Europene, au declarat marți miniștrii comerțului și agriculturii în Parlament.
La sfârșitul lunii octombrie, ANSES a autorizat utilizarea tabletelor de fosfină folosite pentru uciderea dăunătorilor prin fumigații, dar a spus că acestea nu pot fi „în contact direct cu cerealele”, amenințând astfel exporturile către piețele care necesită acest proces, inclusiv Algeria, Egipt și Maroc.
„Nu este nimic îngrijorator pentru exporturi, acestea vor continua. Este bine pentru exportatorii noștri, este bine pentru securitatea alimentară a acestor țări (importatoare)”, a declarat ministrul Comerțului, Olivier Becht, adăugând că vor fi luate măsuri până la 25 aprilie, când intră în vigoare decizia ANSES.
Franța intenționează să facă referire la un regulament UE care spune că limitele maxime de reziduuri pentru pesticide nu se aplică exporturilor din țările din afara UE dacă se poate demonstra că tratamentele sunt necesare sau acceptate, a spus Becht.
Ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a precizat că țări din UE, inclusiv Germania și Bulgaria, folosesc, de asemenea, pesticidul la exporturile de cereale către Algeria.