03 mai 2023 | 16:55

Situație fără precedent: România importă forță de muncă ca niciodată, ce se întâmplă cu economia țării

ACTUALITATE
Situație fără precedent: România importă forță de muncă ca niciodată, ce se întâmplă cu economia țării

Economia României pare să fi înregistrat creșteri în ultimii zece ani, numai anul trecut fiind înregistrat un plus de 4,7%, iar asta datorită unui fenomen fără precedent: țara noastră este pe cale de a se transforma dintr-una de emigranți într-una de imigranți.

Conform The Economist, hotelurile, barurile și restaurantele caută constant forță de muncă lucrători, însă cea mai mare cerere este în domeniul construcțiilor. Întrucât la noi în țară se găsesc greu lucrători, mulți apelează la muncitori aduși din țări asiatice care sunt recrutați prin intermediul agențiilor specializate.

Un lucrător poate primi la locul de muncă un salariu de 1.000 de dolari pe lună, asta pe lângă cazare și hrană.

În mod evident, acești bani pot însemna mult pentru un lucrător vietnamez, spre exemplu, poate chiar mai mult decât pentru un român.

100.000 de permise de muncă pentru lucrătorii din țările non-UE

În anul 2017, România a înregistrat 3.000 de permise pe an pentru lucrătorii din afara Uniunii Europene și a ajuns la 100.000 anul trecut.

Oana Țoiu, deputată USR susține că aceasta este, într-adevăr, o soluție pe termen scurt pentru a rezolva deficitul de forță de muncă. Totuși, ea amintește că există lucrători români care ar putea fi angajați pe aceste posturi, având soluția chiar în interiorul țării noastre.

În schimb, la noi în țară se mizează pe ajutoare sociale care îi pot face pe anumiți români să renunțe la ideea de a-și mai căuta un loc de muncă. „Există un spațiu imens pentru a avea măsuri proactive pentru ca românii să intre în aceste roluri”, a mai spus aceasta, citată de economedia.ro.

The Economist a punctat, de asemenea, că mulți români continuă să plece din țară pentru salarii mai mari, însă există și acele exemple care se întorc.

La sfârșitul anului 2022, spre exemplu, în România erau 113.520 de cetățeni din afara Uniunii Europene.

Mai mult, existau 54.765 de cetățeni UE, 113.000 de refugiați ucraineni și aproximativ 200.000 de imigranți din Republica Moldova.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele