09 ian. 2023 | 17:02

Situație dezastruoasă în China. 90% dintre locuitorii unei provincii cu aproape 100 de milioane de locuitori sunt infectați

ULTIMA ORĂ
Situație dezastruoasă în China. 90% dintre locuitorii unei provincii cu aproape 100 de milioane de locuitori sunt infectați

Aproape 90% dintre locuitorii celei de-a treia provincii chineze ca populație au fost infectați cu Covid-19, a declarat un înalt oficial local, în timp ce țara se confruntă cu o creștere fără precedent a numărului de cazuri.

Kan Quancheng, directorul comisiei de sănătate pentru provincia centrală Henan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „începând cu 6 ianuarie 2023, rata de infectare cu Covid din provincie este de 89%”.

Cu o populație de 99,4 milioane de locuitori, cifrele sugerează că aproximativ 88,5 milioane de persoane din Henan ar putea fi acum infectate.

Vizitele la clinici au atins un vârf pe 19 decembrie, a declarat Kan, „după care a arătat o tendință continuă de scădere”.

Deschiderea granițelor Chinei duminică a fost unul dintre ultimii pași în desființarea regimului de zero-Covid din țară, care a început luna trecută după proteste istorice și care a dus la un val uriaș de infecții.

Este de așteptat ca numărul cazurilor de Covid să crească și mai mult pe măsură ce țara sărbătorește noul an lunar la sfârșitul acestei luni, milioane de persoane urmând să călătorească din marile orașe pentru a-și vizita rudele mai în vârstă și vulnerabile de la țară.

În primul val de călătorii dinaintea sărbătorilor, datele oficiale au arătat că 34,7 milioane de persoane au călătorit sâmbătă pe plan intern – o creștere cu peste o treime față de anul trecut, potrivit presei de stat.

OMS acuză China că nu raportează adevărata amploare a epidemiei

În timp ce se așteaptă ca măsura Beijingului de a renunța la cerințele de carantină să stimuleze călătoriile în străinătate, multe națiuni cer teste negative de la vizitatorii din China, încercând să limiteze o epidemie care copleșește multe dintre spitalele și crematoriile din China.

Oficial, China a raportat doar 5.272 de decese legate de Covid la data de 8 ianuarie, una dintre cele mai scăzute rate de deces cauzate de această infecție din lume.

Dar Organizația Mondială a Sănătății a declarat că China nu raportează suficient de mult amploarea epidemiei, iar experții internaționali în domeniul sănătății estimează că peste 1 milion de persoane din țară ar putea muri din cauza bolii în acest an.

Înalți oficiali din domeniul sănătății din China și mass-media de stat au declarat în repetate rânduri că infecțiile cu Covid au atins un nivel maxim în întreaga țară și că minimizează amenințarea pe care o reprezintă acum boala.

„Viața avansează din nou!”, a scris duminică ziarul oficial al partidului comunist, Cotidianul Poporului, într-un editorial în care lăuda politicile guvernamentale privind virusul, despre care spunea că au trecut de la „prevenirea infecției” la „prevenirea bolilor grave”.

„Astăzi, virusul este slab, noi suntem mai puternici”.

Agenția de știri chineză de stat Xinhua a declarat că țara a intrat într-o „nouă fază” în răspunsul său la Covid.