01 feb. 2023 | 20:33

Situație ciudată în Ucraina. Prigojin a răbufnit după ce soldații ruși s-au lăudat că orașul Bahmut este înconjurat

ULTIMA ORĂ
Situație ciudată în Ucraina. Prigojin a răbufnit după ce soldații ruși s-au lăudat că orașul Bahmut este înconjurat

Forțele ruse au susținut, miercuri, că au încercuit orașul Bahmut (regiunea Donbas din Ucraina), luptându-se pentru preluarea controlului asupra autostrăzii care merge spre vest, de la Bakhmut la Chasiv Yar. Anunțul lui Yan Gagin, consilier instalat de Moscova, vine la o zi după ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că încercările Rusiei de a întrerupe linia de aprovizionare au fost respinse. Dar șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, neagă afirmațiile făcute de separatiștii proruși.

Neînțelegeri între armata rusă și Wagner

„Bahmut este acum înconjurat operațional, forțele noastre închid cercul din jurul orașului”, a relatat Gagin la televiziunea de de stat. „Lupta pentru controlul autostrăzii Chasiv Yar-Bahmut este acum în desfășurare”, a completat el.

Orașul Bahmut rămâne unul dintre principalele obiective ale atacurilor rusești, însă soldații și mercenarii Wagner au fost blocați până acum de ucraineni în cea mai lungă bătălie de uzură de la începutul războiului. Ieri, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhii Cerevati, a declarat că „trupele ruse nu au putut tăia drumul care este folosit pentru aprovizionarea forțelor armate ucrainene”.

Rușii susțin că au înconjurat orașul ucrainean Bahmut, Prigojin neagă

Între timp, fondatorul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţii forţelor proruse din estul Ucrainei afirmau contrariul.

„Cercul operativ este atunci când toate drumurile şi căile de aprovizionare, de evacuare şi orice tranzit sunt controlate faţă de focul inamic. La ora actuală, nu avem un cerc operativ la Bahmut”, a precizat Prigojin pe Telegram. Potrivit oligarhului rus, acest gen de informaţii „nu se difuzează public din motive operative”. „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a mai transmis el.

Lupte grele din vară

Mai devreme, unul dintre consilierii lui Denis Puşilin (liderul prorus din provincia ucraineană Doneţk) spunea că oraşul Bahmut „se află într-un cerc operativ, trupele noastre închid cercul” și că „acum se dau lupte pentru controlul şoselei între Ceasov Iar (la vest de Bahmut) şi Artemovsk (denumirea rusească a oraşului Bahmut), întrucât aceasta este unica arteră prin care trupele ucrainene îşi mai pot aproviziona unităţile” aflate acolo.

Un alt expert militar din provincia ucraineană învecinată Lugansk, controlată în mare parte de ruși, colonelul Vitali Kiseliov, a afirmat, la rândul său, că armata rusă aproape a încercuit Bahmutul din trei părţi.

Soldații ruși şi gruparea Wagner încearcă din vară să cucerească orașul Bahmut. O victorie acolo le-ar deschide trupelor ruse drumul către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, principalele redute ale armatei ucrainene în regiunea Donbas.