22 iun. 2023 | 07:36

Sistemul de pensii din România, schimbat din rădăcini: toți pensionarii trebuie să știe ce li se pregătește

ACTUALITATE
Sistemul de pensii din România, schimbat din rădăcini: toți pensionarii trebuie să știe ce li se pregătește

Tensiunile din piață legate de reforma sistemului de pensii din România sunt la apogeu. Nici măcar nu au ajuns să fie implementate, iar schimbările fac subiectul mai multor proteste. Cele mai ”dureroase” pentru populație sunt protestele magistraților.

În acest context, ministrul Justiției a afirmat fără echivoc faptul că reforma pensiilor speciale va continua în ciuda grevei judecătorilor și procurorilor din România. Deși săptămâna viitoare a fost clasificată de Alina Gorghiu ca fiind una intensă, cu un vot final în Camera Deputaților, această lege este fundamentală pentru ca țara noastră să nu piardă fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Vor exista negocieri cu magistrații

Discuțiile pe tema pensiilor cu judecătorii și procurorii, după cum a explicat ministrul, se vor concentra pe aspecte cheie ale legislației. De exemplu, nicio pensie nu va mai depăși salariul corespunzător. Se va evita crearea de noi pensii de serviciu și toate vor fi calculate pe principiul contributivității.

”Vă garantez că vom găsi soluţia echilibrată, astfel încât să avem această reglementare a pensiilor de serviciu odată pentru totdeauna tranşată. Legiferarea porneşte de la principiul care a revoltat întreaga societate şi anume că nicio pensie de serviciu nu poate să depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare. Pe scurt, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât salariul”, a spus ministrul Justiţiei.

”O parte este legată de etapizare, într-adevăr vârsta de pensionare poate fi o problemă pe care o contestă, în continuare, magistraţii, însă discuţiile au fost în parametrii pe care vi-i spun acum, şi anume nicio pensie nu poate să depăşească salariul, nu se vor crea noi categorii de pensii speciale iar pensiile speciale se vor calcula pe baza principiului contributivităţii”, a insistat Alina Gorghiu.

Ca o notă importantă de subsol, greva magisraților este interzisă prin lege și, în consecință, poate fi văzută ca ilegală. Cu toate acestea, ministrul a refuzat să o clasifice în acest fel. ”O luăm ca atare şi sperăm că această manieră de atragere a atenţiei să se finalizeze repede. Nu pot să vă răspund în aceşti termeni, de ilegal sau legal”, a mai precizat aceasta.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele