18 apr. 2023 | 19:11

Singurul oraș artificial din România: locuitorii săraci tânjesc, și acum, după comunism

ACTUALITATE
Singurul oraș artificial din România: locuitorii săraci tânjesc, și acum, după comunism

Victoria este singurul oraş artificial din țara noastră, iar locuitorii săi abia dacă reușesc, în zilele noastre, să supraviețuiască.

Pe vremuri, aici exista un imens combinat chimic în jurul căruia s-au construit blocuri, dar astăzi totul este părăsit, din conglomerat mai existând numai câteva hale. Evident, locurile de muncă reprezintă o raritate în Victoria.

oras-artificial-victoria-poveste

Orașul Victoria

În acest oraș au rămas numai bătrânii

Într-un oraș pe care, odinioară, comuniștii l-au vrut a fi înfloritor, acum aproape că nu mai locuiesc decât bătrâni, iar puținii tineri rămași se „zbat” de pe o zi pe alta, în lipsa locurilor de muncă, „norocoșii” făcând naveta fie la Făgăraș, fie la Brașov.

Calea ferată dezafectată contribuie, de asemenea, dezastrului, singura modalitate prin care oamenii se pot deplasa în alte orașe pentru a munci fiind ori cu ajutorul mașinii personale, ori cu cele de ocazie sau curse ocazionale.

Orașul a rămas o ruină din care, pe alocuri, mai răsună ecourile unor vremuri de demult, în care oamenii aveau aici un rost și, poate, un viitor.

Nici nu-i de mirare că majoritatea dintre ei au ajuns să regrete comunismul, luând în calcul că, în acea perioadă, aveau un loc de muncă și, într-o oarecare măsură, siguranța zilei de mâine. Oricât te-ai chinui, n-ai cum să blamezi o astfel de nostalgie.

„Era foarte bine, domnule, în comunism. Foarte bine era… Era lume… Multă lume era. Acum putem să numărăm câţi oameni lucrează la combinat. (…) După Revoluţie a mai o mers o ţâră şi după aceea o început tot să strângă şurubul tot mai puţin, mai puţin… Până când s-o dărâmat toate!”, declara, în 2019, Virgil Rusu, pentru Digi24.ro.

„Când s-o stricat, când s-o început cu privatizările… s-o desfinţat. Fiecare etaj era cui şef de palier, curăţenie, minuni, camerele… flori, minuni. Astăzi gunoaie, damf amar, urâţenie. Dincolo de ruină sunt grădini. Una e a lui Ştefan. A venit în oraş în 1966, din Oradea, şi a fost cineva. Om greu!”, a mai spus Virgil Rusu, pentru sursa citată anterior.

„Ne-am pierdut familiile. Ne-au plecat copiii… În Italia. Am deja un nepot şi-o nepoţică. Mi-e dor. Dar ne mai vedem şi la… la cameră. Dar e una când eşti faţă în faţă şi alta când te vezi printr-un geam… Păi mi-e dor de ei, dar ce să facem?, a spus, la rândul său, Marinel Molândac, conform Digi24.ro.

Orașul Victoria

Orașul Victoria

Victoria, orașul în care e mai ieftin să mori, decât să trăiești

Un număr de 103 localnici, majoritatea din satul Corbi, revendică o parte din fosta colonie Ucea, parte din orașul Victoria.

În 1951, statul lua forțat mai bine 230 de hectare, pentru a construi acest oraș, iar acum moștenitorii de drept se chinuie în instanță să primească ceea ce li se cuvinte înapoi.

„Peste trei hectare a avut familia mea. O parcelă era în faţa noastră, sus pe deal. Alte trei, mai departe, la 300 de metri după deal, încolo. Oamenii cer pământul expropriat.

Iar la ora la care vorbim, din 2013 este lege care le dă dreptul de despăgubire în bani, nu în pământ. Dacă-şi va pierde pământurile, Victoria nu va mai avea terenuri comasate pentru potenţiali investitori. Dezvoltarea economică ar fi blocată, echivalentă cu zero.

Mândria comuniştilor de altădată ar începe să moară lent. Oră de oră, zi de zi… Apropo: Victoria este oraşul cu cele mai mici taxe funerare din ţară”, a spus Ioan Şomârdolea, unul dintre reclamanți.

Conform declarațiilor lui Cristian Gheorghe, fost primar al orașului Victoria, un loc la cimitir costa, la vremea respectivă, nici mai mult, nici mai puțin de 20 de lei, iar ca să închiriezi o capelă mortuară trebuia să scoți din buzunar 30 de lei pe zi.

Așadar, se poate trage concluzia clară că acesta era, în 2019, orașul unde mortea era mult ieftină ca traiul.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele