Singurul animal care nu moare nici dacă îl rupi în bucăți. Trăiește pe lângă oameni și nu are dușman să-l învingă
Una dintre dorințele veșnice ale oamenilor a fost cea a imortalității. Cu toate că în prezent nu există un elixir al vieții, ci doar metode prin care aceasta să fie mai îndelungată, nu este și cazul acestui animal care, chiar și rupt în bucăți, nu moare.
Specia de animal care nu moare și nu are dușmani naturali
Planaria sunt viermi plați care provin din familia Platyhelminthes și care prezintă uimitoare abilități de a-și regenera organismul, cunoscuți și ca fiind nemuritori. Planaria sau viermii plați planari sunt considerați a fi creaturi foarte primitive deoarece prezintă un sistem nervos similar cu o scară.
Din punct de vedere istoric, planaria a fost clasificat după „ecotipul” lor sau de unde au apărut, deoarece există specii care trăiesc pe uscat, în apă dulce sau în ecosisteme marine. Nu se cunoaște câte specii de planaria există în lume, însă doar în Marea Britanie sunt cunoscute 12 specii, alături de speciile invazive introduse din alte părți ale globului.
Planaria sunt viermi carnivori, hrănindu-se cu diferite specii de nevertebrate mici din mediul marin, dar și cu alți viermi mai mici. Speciile terestre mănâncă chiar și râme, înfășurându-se în jurul loc și secretând un mucus pentru a dizolva prada.
Speciile de planaria pot fi atât sexuate, cât și asexuate. În cazul primelor, viermii prezintă atât organe masculine, cât și feminine, capabili de a depune ouă. În forma de reproducere asexuată, planaria are o capacitate extraordinară de a se regenera în doi indivizi separați după deteriorare, sau se pot atașa de substratr, trăgându-și corpul să se desprindă în două părți care ulterior se regenerează.
Abilitatea de a se regenera este una fantastică
În unele momente ale vieții noastre, ADN-ul nostru, la fel ca majoritatea celorlalte animale, își va atinge limita în diviziunea celulară și corpul nostru va începe să se deterioreze. Planarii, pe de altă parte, au cantități crescute de enzimă care își protejează celulele de îmbătrânire și pot completa aceste stocuri atunci când se reproduc, făcând astfel oamenii de știință să creadă că ar putea fi nemuritori.
Planariile se pot identifica prin petele oculare denumite oceli sau prin culoarea capului său. Dimensiunea acestora este una variată, astfel că de la câțiva milimetri pot ajunge până la 1 cm la stadiul de adult. Există și specii mai mari care pot ajunge până la 4 cm lungime.
Planariile sunt celebre pentru abilitățile uluitoare de a se regenera, astfel că dacă este tăiat în două, partea care deține capul va crește o nouă coadă și invers. Planaria deține și neurotransmițători care se regăsesc la organismele superioare precum vertebratele. Astfel, acest tip de vierme este sub atenta monitorizare a oamenilor de știință pentru a putea dezvolta medicamente noi.