28 sept. 2023 | 08:38

Simona Halep, dopată. Prima reacția a firmei canadiene de la care sportiva susține că a luat pudra de colagen contaminată cu Roxadustat

SPORT
Simona Halep, dopată. Prima reacția a firmei canadiene de la care sportiva susține că a luat pudra de colagen contaminată cu Roxadustat

Oficialii firmei din Canada au reacționat, după ce Simona Halep a susținut în timpul procesului de la Sport Resolutions, în care a fost acuzată de dopaj, că pudra de keto colagen Keto MCT Schinoussa a fost contaminată accindental în timpul procesului de producție. Unul dintre acționari a acordat un interviu în care susține că acuzațiile sunt false.

Cum au reacționat oficialii firmei din Canada care i-au vândut Keto MCT Schinoussa Simonei Halep

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj de Sport Resolutions și se pregătește de apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în speranța că își va salva cariera. Sportiva a susținut la audieri că a folosit o pudră de colagen despre care a aflat apoi, în urma unor analize și teste de laborator, că este contaminată cu Roxadustat. Doar că această variantă nu a fost validată și de un laborator acreditat de Agenția Mondială Antidoping, așa că tribunalul a suspendat-o patru ani pentru acuzația de dopaj cu Roxadustat, dar și pentru că faptul că și-ar fi manipulat sângele.

Un jurnalist gsp.ro a fost în Canada și a stat de vorbă cu cei care conduc această firmă care are afaceri de doar cinci milioane de dolari canadieni. Cei doi acționari sunt frați, iar în materialul din sursa citată apare declarația lui Kostas Koveos, directorul financiar al Quantum Nutrition. De la această firmă au cumpărat oamenii din staff-ul Simonei Halep pudra de keto colagen Keto MCT Schinoussa, cu care au înlocuit produsul pe care îl folosea jucătoarea. Motivul? „Conținea prea mult zahăr”.

„Suntem o familie de greci serioși, ortodocși, care fac business cu credință în Dumnezeu! Nu am înșelat niciodată pe nimeni. Cred în Dumnezeu, mi-e frică de El și de moarte și nu aș face niciodată nimic rău!”, a declarat Kostas Koveos.

Unul dintre acționarii firmei, martor în procesul de la Sport Resolutions

Kostas Koveos a dezvăluit că fratele lui a fost unul dintre martorii acuzării în procesul Simonei Halep. Este convins că testele efectuate de Jean Claude Alvarez, un profesor francez specialist în toxicologie, angajat de româncă, nu sunt corecte. De altfel și cei de la tribunal au ajuns la această concluzie.

„Ați văzut acolo că nu sunt alte lucruri privind compania noastră. Orice altceva în afară de ceea ce este în dosar sunt păreri. Dacă ITIA a luat o decizie finală înseamnă că aia e decizia finală. Nu există dubii! Dacă ne-am apuca să contestăm deciziile ITIA vă puteți imagina ce s-ar întâmpla cu toate celelalte cazuri de dopaj din istorie?! Ar exploda toate.

Practic, ajungem să punem la îndoială credibilitatea ITIA. Dacă fiecare s-ar testa în propriul laborator privat ajungi să obții rezultatul pe care ți-l dorești, nu?!” , mai spus Kostas.

„Două surse de Roxadustat”

Judecătorii de la tribunalul Sport Resolutions au explicat în motivare că există posibilitatea ca suplimentul alimentar să fi fost contaminat cu Roxadustat, dar analizând cantitatea găsită au ajuns la concluzia că Simona Halep a luat Roxadustat și din altă sursă.

„Nu trebuie și nu vom specula pe tema coincidenței extrem de puțin probabile prin care au apărut cele două surse de Roxadustat. Probele pur și simplu nu ne spun nimic despre asta.

Tot ce putem adăuga aici este că dacă ar trebui să respingem una dintre cele două concluzii pentru a elimina coincidența, aceasta ar fi concluzia cu numărul 1. Probele care susțin concluzia cu numărul 2 sunt prea puternice pentru a renunța la această variantă”, se scrie în motivarea tribunalului.

Sportiva din România a jucat ultimul meci pe 29 august 2022 la US Open, iar acum nu mai face parte din clasamentul WTA.

„Suntem o familie de greci serioși, ortodocși, care fac business cu credință în Dumnezeu! Nu am înșelat niciodată pe nimeni. Cred în Dumnezeu, mi-e frică de El și de moarte și nu aș face niciodată nimic rău!”, a mai spus Kostas Koveos.