14 sept. 2023 | 19:05

Și pakistanezii s-au săturat de salariile mici din România: se fuge din țară ca pe vremea comuniștilor

ACTUALITATE
Și pakistanezii s-au săturat de salariile mici din România: se fuge din țară ca pe vremea comuniștilor

Anual, autoritățile ne anunță că sunt aduși în țară numeroși lucrători străini, din afara statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a acoperi măcar o parte din deficitul acut de forță de muncă ce macină România. Totuși, lipsesc date statistice importante.

De exemplu, nu avem o evidență clară a celor ce părăsesc în mod ilegal România, pentru alte destinații de muncă din Uniunea Europeană.

Se pare că un număr însemnat de cetățeni străini aduși aici ajung să fugă efectiv peste hotare, în căutarea unui nivel de trai mai bun, a unor salarii mai generoase.

Nu e de mirare acest lucru, dar totuși, salariile din România sunt mult mai generoase decât cele primite în statele lor de baștină.

Până și lucrătorii străini sunt sătui de salariile mici și de traiul din România

Cu toate acestea, odată ajunși aici, mulți lucrători străini tind către mai bine și aleg alte țări din UE pentru a munci, chiar dacă părăsesc în mod ilegal România. Paradoxal, lanțul slăbiciunilor continuă. Ar fi simplu dacă aceste persoane, odată identificate peste hotare, ar fi trimise în România, dar nu se prea întâmplă așa.

Motivul? Este cât se poate de simplu, în statele occidentale există aceeași veșnică problemă a crizei forței de muncă. În țări precum Germania, de exemplu, care reprezintă și cea mai puternică economie europeană, deficitul de personal atinge toate domeniile de activitate, țara e îmbătrânită, iar fiecare mână de lucru străină este de folos acolo.

Omul de afaceri Cristian Erbaşu, care deţine compania Construcţii Erbaşu, conturează un tablou sumbru al fenomenului exodului muncitorilor străini veniți inițial la muncă la noi în țară.

Afaceristul consideră că cea mai mare parte dintre aceștia pleacă peste hotare, unde li se promit salarii mult mai mari decât ar avea parte la noi în România.

„Spre exemplu experiența companiei nostre în cazul celor din Pakistan a fost extrem de rea. Peste 75% dintre ei au fugit în mai puțin de două luni. În cazul altor naționalități am avut totuși o rată mult mai mică de plecare”, spune Erbașu, citat de Economedia.