22 feb. 2023 | 23:56

Dragnea, prima reacție la achitările din dosarul Belina: „Au scăpat de 7 ani de calvar”. Acuzații grave pentru clasa politică

ULTIMA ORĂ
Dragnea, prima reacție la achitările din dosarul Belina: „Au scăpat de 7 ani de calvar”. Acuzații grave pentru clasa politică

Sevil Shhaideh, fostul ministru PSD al Dezvoltării în Guvernul lui Victor Ponta, a fost achitată definitiv, marți, 21 februarie, în dosarul Belina, în care fusese trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

Sentință definitivă în dosarul Belina

Update 22 februarie, ora 23.49. Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a comentat decizia finală din dosarul Belina, în care judecătorii au dispus achitări în linie. Potrivit politicianului, în numele căruia s-ar fi făcut demersurile pentru a putea controla insula Belina și Brațul Pavel, după cum au acuzat procurorii DNA, toți inculpații au fost „târâți” în instanță fără probe.

„Orice se spunea despre Belina era ultra mediatizat, exagerat și lătrăii de serviciu spuneau că e adevărat, că, de fapt, insula Belina, care e o bucată de teren lăsată neîngrijită, pe care se găsesc niște forme ciudate de betoane rămase de pe vremea când se voia hidrocentrală cu bulgarii… în fond, a fost transferată la o autoritate publică locală. Au fost luați acești oameni, duși la DNA, supuși oprobriului public pentru că au lucrat cu mine și, probabil, forțați să spună ceva despre mine, dar nu aveau ce să spună.

Judecătorii au avut curajul să nu țină cont de ce se spunea și au achitat acești oameni. Au scăpat de 7 ani de calvar în care absolut toți s-au îmbolnăvit. Presiuni uriașe, priviri crucișe și începând de ieri pot începe o viață liniștită și să încerce să-și refacă viața, liniștea.

Sevil Shaidehh a fost unul dintre cei mai buni miniștri din această țară, Adrian Gâdea a fost un secretar de stat foarte bun, este un președinte de Consiliu Județean foarte bun. Cine va plăti? Nimeni. Nimeni dintre cei care distrug vieți, distrug firme, bagă în pușcării patroni de fotbal nu plătește. Este un stat polițienesc condus de Iohannis, în care SRI și DNA sunt deasupra legii. Un stat condus de PSD, PNL, care au predat țara companiilor străine care o jefuiesc, atât prin prețurile la energie, cât și prin prețurile la mâncare. Sunt îngrozitor de mari. Banii se duc afară. Banii pentru resursele României se duc în afara țării. Am primit zeci de mii de mesaje, de când am ieșit din închisoare, de la oameni care spun că au fost manipulați. În 2024 nu mai pot da vina pe nimeni. Eu am fost băgat la închisoare fără nicio probă, Sevil și ceilalți colegi au fost târâți fără nicio probă”, a declarat Liviu Dragnea, miercuri seara, la Realitatea PLUS.

Știrea inițială: Sentința în cazul lui Sevil Shhaideh aparține Curții de Apel București, care a menținut hotărârea pronunțată în aprilie de tribunal, fiind modificat doar temeiul în baza căruia a fost adoptată această decizie. Dacă la tribunal a fost invocat art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege), la CAB a fost aplicat art. 16 alin. 1 lit. a) Cpp (fapta nu există).

Sevil Shhaideh a fost achitată de CAB

Decizii definitive de achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar: preşedintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, Ionela Stoian (fostă Vasile), director în MDRAP la data faptelor, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria şi Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou. Totodată, judecătorii au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii în cazul acestora.

În iunie 2018, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru Sevil Shhaideh, alături de alte patru persoane, printre care fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea.

Care sunt acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman. Ulterior, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate dispoziţii legale.

Legătura cu Liviu Dragnea

Insula Belina a fost închiriată de firma Tel Drum, controlată de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea. Acolo au fost ridicate mai multe construcţii, între care două imobile, un foişor, pontoane, dar şi o suprafaţă betonată de mari dimensiuni, folosită pe post de heliport.

De altfel, în timpul procesului, un pilot a dezvăluit că l-a transportat de mai multe ori pe Dragnea pe Insula Belina: „Am fost de cinci – şase ori. La primul zbor am mers cu proprietarul elicopterului şi am observat că era o zonă sălbatică, cu vegetaţie înaltă. El a făcut demersuri pentru a se construi o platformă de aterizare. L-am transportat pe insulă pe domnul Dragnea, dar şi alte persoane, între care pot menţiona pe domnul Adrian, care lucra la SPP, apoi era consilier. Ţineam legătura cu Adrian, au fost ocazii când plecam de la Băneasa şi acolo nu intra oricine. (…) Aceste zboruri au avut loc în 2016 – 2017, în campania electorală. Îl lăsăm pe domnul Dragnea pe insulă şi dura o perioadă până când îl luam. Platforma respectivă a fost construită special pentru a ateriza cu elicopterul.