14 iun. 2023 | 22:09

Șeful NATO solicită intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina. Testul contraofensivei

ULTIMA ORĂ
Șeful NATO solicită intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina. Testul contraofensivei

Șeful NATO Jens Stoltenberg a solicitat din nou intensificarea ajutorului militar occidental pentru armata ucraineană, pentru continuarea contraofensivei.

NATO trebuie să depună mai multe eforturi pentru a stabili standarde comune pentru arme și muniții, a declarat miercuri șeful său, în timp ce alianța încearcă să stimuleze producția de apărare pe fondul unei contraofensive ucrainene care ar putea epuiza și mai mult stocurile militare occidentale.

NATO face apel la stimularea producției de apărare

Anunțând un Plan de acțiune pentru producția de apărare menit să „abordeze rapid deficitul din stocurile noastre”, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că planul vizează, de asemenea, îmbunătățirea interoperabilității munițiilor și echipamentelor alianței.

El a avertizat în februarie că Kievul consuma obuze de artilerie mult mai repede decât le poate produce Occidentul. Dar lipsa unor standarde comune între diverși producători a împiedicat fluxul de aprovizionare cu muniții, scrie Reuters.

„Standardizarea este o responsabilitate de bază pentru NATO, am lucrat întotdeauna , scrie reuters.in greu la acest aspect. Dar, din moment ce muniția, armele sunt dezvoltate în mod constant, rafinate, acest lucru subminează uneori interoperabilitatea lor. Așa că, prin urmare, trebuie să facem de fapt mai mult”, a declarat Stoltenberg.

În timp ce NATO aplică standarde pentru cartușele trase de armele de calibru mic, cum ar fi puștile de asalt, permițând trupelor din toți aliații să folosească munițiile celorlalți, nu este la fel de ușor pentru obuzele de artilerie.

Deși unele țări mari din NATO au convenit asupra anumitor standarde pentru proiectilele de 155 mm folosite de obuziere, sunt deseori necesare calcule suplimentare pentru a atinge o țintă cu precizia necesară, spun experții.

Stoltenberg a vorbit înaintea unei reuniuni de două zile a miniștrilor apărării din cadrul alianței, care va avea loc joi și vineri la Bruxelles și care, pentru prima dată, va include discuții cu șefii a aproximativ 20 dintre cele mai importante companii de apărare din lume.

El a declarat că se așteaptă ca vineri miniștrii să convină asupra unor noi ținte pentru stocarea de muniții decisive pentru luptă, după un anunț făcut în februarie.

„Ceea ce am văzut a fost că țintele de capacitate existente pe care le avem pentru fiecare aliat în parte… erau prea mici”, a mai spus el, adăugând că acest tip de muniții este poate cel în care NATO se confruntă cu cele mai importante lipsuri.