08 mart. 2023 | 16:50

Șeful NATO, previziune sumbră despre Bahmut. Jens Stoltenberg a făcut anunțul

ULTIMA ORĂ
Șeful NATO, previziune sumbră despre Bahmut. Jens Stoltenberg a făcut anunțul

Bahmutul (estul Ucrainei) ar putea să cadă „în zilele următoare”, a avertizat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării la Stockholm (Suedia). De mai multe luni, orașul din regiunea Donețk se află în centrul unor confruntări armate aprige şi ameninţat cu încercuirea totală de către armata rusă şi grupul de mercenari Wagner.

Șeful NATO recunoaște că Bahmut ar putea să cadă

„Nu putem exclude ca Bahmutul să cadă, până la urmă, în zilele următoare”, a spus șeful NATO.

Situat în estul Ucrainei, Bahmut este scena unor bătălii sângeroase, armata ucraineană luptând din răsputeri să nu fie câștigat de ruși. De când au început confruntările între cele două tabere, aproximativ 90% din populația orașului a plecat. În prezent, orașul este distrus complet, iar militarii stau printre ruine.

Potrivit Occidentului, între 20.000 și 30.000 de ruși au suferit răni sau au murit în timpul luptelor din Bahmut. Bătălia pentru acest mic oraș ucrainean a început vara trecută și a provocat zeci de mii de victime, susțin oficialii occidentali. De asemenea, armata ucraineană a plătit un preț mare, deși Vestul respinge cifrele anunțate, marți, de ministrul rus al Apărării. Serghei Șoigu a transmis că Ucraina a pierdut 11.000 de soldați doar în februarie.

Bătălia devine ca Stalingradul „fără importanță”

În Bahmut, cineva va fi, în cele din urmă, câștigătorul, dar războiul nu se va termina acolo. Ce s-ar fi întâmplat dacă Stalingradul nu ar fi fost numit după Iosif Stalin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? Dacă orașul nu ar fi fost identificat cu inamicul jurat al lui Adolf Hitler, poate că dictatorul neamț nu ar fi fost atât de obsedat de ocuparea lui. Sau cel puțin nu atât încât să piardă 300.000 de soldați în această bătălie și, odată cu ei, orice șansă de victorie a Germaniei naziste.

Cu toate acestea, Stalingrad era un oraș industrial cu un port mare pe Volga, care a devenit o arteră de transport extrem de importantă pentru producția militară și industrială a URSS. Acolo locuia și o jumătate de milion de oameni. Prin urmare, capturarea sau deținerea Stalingradului avea o anumită valoare strategică. Cum rămâne cu Bahmutul ucrainenilor?

Ce nu pot înțelege experții occidentali

Înainte de invazia rusă pe scară largă, în orașul din regiunea Donețk trăiau 71.000 de oameni. Dar oare Bahmut merită cu adevărat viețile a 30 de mii de ruși, precum și câteva mii de soldați ucraineni? Experții occidentali nu pot înțelege de ce ambele părți investesc resurse uriașe și prestigiul în bătălie.

„Ambele părți se comportă ciudat acolo. Au suferit pierderi grele. Au consumat multă muniție. Devine ca Stalingrad, doar fără importanța lui Stalingrad”, a afirmat Dara Massicot, expert la think tank-ul RAND Corp, notează Business Insider.