13 iun. 2023 | 10:05

Şeful diplomaţiei americane, despre Vladimir Putin. Cum ar putea fi forțat să pună capăt războiului din Ucraina 

ULTIMA ORĂ
Şeful diplomaţiei americane, despre Vladimir Putin. Cum ar putea fi forțat să pună capăt războiului din Ucraina 

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a spus cum crede că ar putea fi forțat liderul rus Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina, pe care l-a declanșat la data de 24 februarie 2022.

Antony Blinken, despre Vladimir Putin

Șeful diplomației Statelor Unite ale Americii este de părere că liderul rus Vladimir Putin ar putea fi forțat să negocieze pacea în cazul în care va avea succes contraofensiva lansată de Ucraina la mai bine de un an de la declanșarea invaziei.

„Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziţia Ucrainei la masa negocierilor şi ar putea avea ca efect să-l preseze pe Putin să negocieze, într-un final, sfârşitul acestui război pe care l-a început.

Astfel, aceasta ar putea să apropie pacea, nu s-o îndepărteze”, a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani, aflat într-o vizită la Washington.

Blinken, încrezător în succesul contraofensivei

Secretarul de stat american s-a declarat „încrezător” în contraofensiva ucraineană, în timp ce Kievul a anunţat, duminică, recucerirea a trei localităţi în regiunea estică Doneţk.

Totodată, Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al Apărării, a anunțat pe rețeaua socială Telegram că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, din apropiere de Zaporojia, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk.

„Suprafaţa teritoriului revenit sub controlul nostru se ridică la 90 de kilometri pătraţi”, a subliniat Hanna Maliar.

Blinken a precizat că orice pace va trebuie să fie durabilă. „Adică o pace care să nu lase Rusia pe loc, să facă o pauză, să se reînarmeze şi să atace din nou peste şase luni, un an sau doi”, a precizat oficialul.

De asemenea, șeful diplomației americane a spus că se aşteaptă ca NATO să acorde un „sprijin politic şi practic robust” în cadrul summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius în luna iulie.