03 mai 2023 | 08:27

Securitatea alimentară a românilor, în pericol: avertismentul pe care nu ai fi fi vrut să-l auzi în România, oficial

ACTUALITATE
Securitatea alimentară a românilor, în pericol: avertismentul pe care nu ai fi fi vrut să-l auzi în România, oficial

Pe hârtie, țara noastră are tot ce-i trebuie pentru un nivel sporit de independență alimentară în contextul Uniunii Europene. În practică, România nu a fost niciodată mai dependentă de importuri, până la nivelul în care securitatea alimentară a românilor este cât se poate de vulnerabilă. Carnea de porc este doar unul dintre exemplele care ne vor costa din ce în ce mai scump pentru că le luăm din afară.

Daniel Botănoiu este președintele Asociației Fermierilor din România și, din această poziție, a făcut public la începutul acestei săptămâni un avertisment cât se poate de serios legat de securitatea alimentară a românilor. În opinia sa, degeaba are țara noastră condiții pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, când suntem cât se poate de dependenți de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate.

De ce riscăm să avem o problemă cu alimentele

„Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligați să „importăm” produse alimentare de la partenerii europeni, dar și de pe piețe terțe. Asta a făcut ca și în anul agricol 2021/2022, România să realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denotă o dependență netă a României de importul de produse agroalimentare, în special: carne de porc, tăiată și în viu. Acest lucru imprimă riscuri majore cu privire la securitatea alimentară și nu numai. Uneori cu privire la agricultură suntem captivați de anumite realizări, în realitate, problemele noastre, atât din punct de vedere cantitativ, calitativ și valoric când vorbim de producția agroalimentară, rămân extrem de grave, din cauza eficienței economice scăzute în ansamblul ei”, a declarat președintele AFR, citat de Profit.ro.

„Realizăm recorduri la unele culturi agricole, ocupând primele locuri în Europa, dar suntem dependenți de importurile de produse alimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară. De asemenea, România este singura putere agricolă între țările membre ale UE cu condiții pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, dar dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate”, a menționat Botănoiu pentru Agerpres, insistând pe faptul că balanța comercială pe produse agroalimentare trebuie tratată cât se poate de serios pentru a preveni un dezastru.

Cel mai bun exemplu vizavi de o potențială criză alimentară pe meleaguri mioritice vine de la porci. Producția autohtonă de suine a fost de 17 ori mai mică anul trecut comparativ cu perioada de dinainte de Revoluție și de 7 ori mai mică față de anul 2000. În acest context am ajuns să importăm carne de porc anual de peste 750 de milioane de euro.

„Doar circa 750.000 de porci au fost crescuți în anul 2022 în fermele românești. De 17 ori mai puțin decât în anii de dinainte de Revoluție și de 7 ori mai puțin decât în 2000. Ce s-a întâmplat, în ultimele trei decenii, cu această ramură a zootehniei care odinioară hrănea o țară întreagă? Eșecul statului în lupta împotriva pestei porcine e doar ultima dintr-o listă lungă de cauze. Efectul: importuri masive de carne de porc în situația în care suntem primii producători de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumpărat-o românii în 2022 a provenit din fermele din România. Iar din acești 20%, doar jumătate sunt animale născute și crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calculul nu acoperă și suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani”, arată președinte AFR în analiza sa privind piața porcului din România.

În final, chiar și dacă siguranța alimentară nu va fi o problemă din perspectiva stocurilor, se va transforma într-o problemă financiară din cauza prețurilor. Ca exemplu, tot Botănoiu a explicat că, în timp ce în noiembrie 2022 un porc era 53 de euro la bursă, fără transport și marja producătorului, în februarie 2023 a sărit la 78 de euro, iar în martie a ajuns la 86 de euro, valoare care este oricum cu mult sub prețul cu transport și marja producătorului actual de 115 euro/cap.

„Statele membre mari producătoare de purcei, printre care amintim Germania, Olanda sau Danemarca, și-au schimbat politica. Unele au redus numărul de purcei, altele preferă să crească și să livreze, mai ales pe piața asiatică. România este net importatoare de purcei și în curând nu va mai avea de unde să cumpere. Șeptelul de scroafe s-a redus drastic datorită pestei porcine africane. Pentru a ne produce singuri 80% din purcei, avem nevoie de ferme mari cu 3.000-5.000 de scroafe. O prioritate pentru guvernanții noștri ar trebui să fie încurajarea investițiilor în fermele de reproducție. Avem un minus uriaș care va fi greu de recuperat, sunt necesari mulți ani în acest sens. Din nefericire, investitorii nu au încredere să investească în ferme de reproducție”, a concluzionat președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele