23 oct. 2023 | 14:31

Secretul ascuns de un portret al Mariei Magdalena. Colecționarii care l-au cumpărat nu au avut habar

ACTUALITATE
Secretul ascuns de un portret al Mariei Magdalena. Colecționarii care l-au cumpărat nu au avut habar

Un portret al Mariei Magdalena a fost cumpărat de colecționari francezi, fără ca aceștia să-i cunoască istoria. Ulterior, câțiva experți francezi și italieni au evaluat tabloul și au aflat cine l-a pictat.

Prețul la care a fost cumpărat portretul

Tabloul a fost cumpărat de colecționari francezi la prețul de aproape 35.000 de euro, adică prețul unei garsoniere din București. Însă, după ce au stabilit cine l-a pictat, experții s-au ferit să estimeze valoarea sa reală.

„Când am văzut prima dată pe internet o fotografie a acestei Sfânta Maria Magdalena, mi-a atras imediat atenţia. Când a sosit, am fost şi mai emoţionant, chiar dacă era foarte murdară.”, a spus unul dintre colecţionari, sub rezerva anonimatului.

Colecționarul a crezut că era vorba despre o pictură de la Şcoala lui Leonardo da Vinci. Astfel, a apelat la expertiza Annalisei Di Maria, membră a grupului de experţi UNESCO din Florenţa, care a autentificat lucrarea în septembrie.

Cine a pictat portretul

Ulterior, s-a dovedit că portretul era o capodoperă a pictorului şi arhitectului renascentist italian Rafael, numele francez al lui Raffaello Sanzio (1483-1520).

Portretul datează de la întâlnirea artistului cu Leonardo da Vinci, în jurul anului 1505. Au fost făcute numeroase analize, inclusiv vizualizare prin lumină infraroşie a straturilor de carbon ascunse de pigmenţii picturii.

Annalisei Di Maria a explicat că noile analize au dezvăluit reajustările făcute de pictor până la versiunea finală a operei, şi tehnica sa de „spolvero”, adică transferul unui desen de pe un suport iniţial pe suportul final, folosită și în cazul „Giocondei” a lui Leonardo da Vinci.

S-a crezut că tabloul a fost pierdut. Însă, înainte de a fi cumpărat de colecţionarii francezi, a aparţinut unei colecţii private din nordul Angliei şi a ajuns la o mică licitaţie, unde galeria londoneză l-a cumpărat crezând că este un tablou de la şcoala lui Leonardo da Vinci, conform unui alt expert, Nathalie Popis, specialist în matematici aplicate în arta Renaşterii.

Modelul pictorului ar fi fost Chiara Fancelli, soţia lui Perugino, care a fost profesorul şi mai târziu colaboratorul lui Rafael.