09 feb. 2023 | 08:28

Secretele polițelor RCA – trucurile românilor pentru a plăti mai puțin la asigurarea obligatorie auto

ACTUALITATE
Secretele polițelor RCA - trucurile românilor pentru a plăti mai puțin la asigurarea obligatorie auto

Asigurarea obligatorie auto nu are un preț fix în România, aceasta variază nu doar de la un asigurator la altul, dar și în funcție de o serie de particularități ale șoferului, inclusiv vârstă, experiență la volan, accidente anterioare. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că șoferii români au căutat o serie de trucuri pentru a plăti mai puțini.

Mulți nici măcar nu au făcut-o de ambiție, ci pentru că nu-și permit să dea atât de mulți bani deodată. Pentru mulți șoferi, RCA-ul care poate ajunge și la 1000 de lei este o lovitură financiară fabuloasă și se străduiesc să găsească soluții nu neapărat pentru a păcăli sistemul, ci pentru a reduce povara economică.

Cum scad românii RCA-ul

Valoarea asigurărilor RCA a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales pentru tinerii fără experiență la volan. Aceștia din urmă ajung să plătească valori foarte mari pentru polițe, dacă sunt corecți. Dacă nu, apelează la o serie de trucuri pentru a plăti mai puțin.

Mulți români aleg să-și înscrie mașinile pe numele părinților sau chiar a bunicilor, iar valoarea RCA scade într-un ritm accelerat. Diferențele pot fi chiar și de câteva sute de lei. Problema este că și vârstnicii sau cei cu experiență de câteva decenii la volan pot plăti rapid sume foarte mari pe asigurarea obligatorie, dacă mașinile asigurate sunt implicate în accidente din care au ieșit vinovate.

Unii șoferi obișnuiesc să plătească asigurările în rate sau, în cazuri sociale mai dificile, pe o singură lună. Din păcate, pe jumătate de an, nu mai reprezintă o afacere atât de profitabilă, pentru că diferențele sunt infime. Decât să dai 600 de lei pe un RCA de șase luni, mulți preferă să plătească 750 de lei pe un an. Dacă mergi pe varianta cu rate, este incredibil de important să efectuezi la timp plata ratelor, altfel polița poate fi anulată.

„Rețeta ideală este să îți achiziționezi o mașină cu o putere nu foarte mare. Să ai un istoric bun și, în momentul când te duci să-ți cumperi polița de asigurare să soliciți brokerului oferta comparativă la toate societățile de asigurare”, a explicat Dorel Duță, președinte UNSICAR.

„Comisionul mediu e în jur de 10% la intermediari. 10,5%, după datele noastre. În online, poate fi cu câteva procente mai mic”, spune Valentin Ionescu, director ASF, potrivit observatornews.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele