13 feb. 2023 | 15:46

„Se vor confrunta în continuare cu o perioadă dificilă”. UE va evita la limită o recesiune, dar inflația încă dă bătăi de cap

ULTIMA ORĂ
„Se vor confrunta în continuare cu o perioadă dificilă”. UE va evita la limită o recesiune, dar inflația încă dă bătăi de cap

Economia Uniunii Europene va evita „la limită” o recesiune mult temută în acest an, deoarece inflația se va reduce și prețurile la gaze își vor continua scăderea abruptă, deschizând calea pentru o performanță economică mai bună decât se aștepta, potrivit celor mai recente previziuni ale Comisiei Europene.

Raportul, publicat luni dimineață, oferă o licărire de speranță în contextul unui peisaj încă extrem de incert și provocator, care rămâne intrinsec dependent de următorul pas pe care îl va face Rusia în invazia sa brutală din Ucraina, care se apropie de aniversarea de un an, potrivit Euronews.

Cu toate acestea, Comisia Europeană este în măsură să proiecteze că UE în ansamblu va înregistra o rată de creștere de 0,8% în 2023 – față de 0,3% în prognoza anterioară.

„Europenii se vor confrunta în continuare cu o perioadă dificilă”

Între timp, zona euro va înregistra o expansiune de 0,9% – față de 0,3% cât se estima în toamnă.

„Mai bine decât ne așteptam nu înseamnă că este bine, iar perspectivele depind, desigur, de politici”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, în timp ce prezenta prognoza.

„Europenii se vor confrunta în continuare cu o perioadă dificilă, în condițiile în care se așteaptă în continuare ca o creștere să fie (încă) lentă, iar inflația să nu renunțe la controlul asupra puterii de cumpărare decât treptat.”

O recesiune tehnică este definită ca două sferturi de contracție economică, ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare în unele țări din UE chiar dacă cifra finală pentru 2023 se va dovedi pozitivă.

Dintre cele 27 de state membre, Suedia este singura care prezintă o cifră negativă pentru acest an (-0,8%), în timp ce restul prezintă o creștere limitată, dar pozitivă.

Germania și Italia, două țări foarte dependente de combustibilii fosili ruși și despre care se aștepta în general să cadă într-o recesiune dureroasă, au rate proiectate de 0,2% și, respectiv, 0,8%.

Pentru Germania, acest lucru reprezintă o „schimbare semnificativă”, a declarat Gentiloni, având în vedere că în raportul anterior se preconiza o scădere de -0,6% pentru acest stat puternic din punct de vedere industrial.

În plus, Franța va crește cu 0,6%, în timp ce economia spaniolă va crește cu 1,4% până în 2023.

Irlanda rămâne cea mai performantă economie, cu o rată uimitoare de 4,9%, în mare parte determinată de investițiile multinaționalelor străine.

Comisia Europeană consideră că blocul comunitar a coborât de pe inflația record, iar prețurile vor menține tendința descendentă începută la sfârșitul anului trecut, când indicatorul urmărit îndeaproape a revenit în teritoriul cu o singură cifră.

Evoluția a fost legată de o scădere constantă a prețurilor la gaze în Europa, ca urmare a economiilor coordonate de energie, a vremii blânde și a diversificării furnizorilor.

Inflația în zona euro este acum proiectată să scadă la 5,6% în 2023 și la 2,5% în 2024, apropiindu-se astfel de ținta anuală de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).

Cu toate acestea, avertizează executivul, inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, nu a atins încă punctul culminant, iar greutatea datorată facturilor ridicate la energie nu a fost transferată în întregime asupra consumului.