Se suspendă înmatricularea mașinii și nu mai poți circula. Cum te trezești cu mașina radiată din oficiu, în România
Codul Rutier va suferi mai multe modificări importante în perioada imediat următoare, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Printre schimbări, se numără mai multe situații în care înmatricularea unui autoturism care circulă pe drumurile publice este suspendată.
Peste un milion de mașini care circulă pe drumurile publice din România nu au RCA, asigurarea obligatorie auto. Pentru a descuraja această practică incredibil de comună, în care expiră asigurarea de răspundere civilă auto și nu o reînnoiești, se va suspenda înmatricularea.
În plus, vor fi introduse două noi situații în care un autovehicul poate fi radiat din oficiu. Vorbim de situația în care înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP). Acestea sunt doar două dintre modificările propuse de Ministerul Afacerilor Interne la Codul Rutier.
Codul Rutier vine cu sancțiuni mai aspre pentru neglijență
Un nou proiect de ordonanță de urgență pe care îl poți accesa aici, aflat în prezent în dezbatere publică, va introduce în Codul Rutier o nouă situație în care se suspendă înmatricularea unui vehicul. Cu această sancțiune se vor confrunta șoferii care circulă pe stradă cu o mașină fără o poliță RCA valabilă. La momentul de față, această pedeapsă foarte aspră se aplică doar în cazul expirării ITP-ului.
Conform Avocatnet.ro, printre altele, proiectul de OUG introduce în Codul Rutier două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea. În practică, se va radia un vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP.
Citește și: De ce acte ai nevoie ca să înmatriculezi o mașină în România: toți cei interesați trebuie să știe procedura
Șoferii te vor verifica mai atent în trafic, conform noului Cod Rutier
Agentul de poliție la circulație va fi obligat să teste suplimentar conducătorii auto, conform noii legi în următoarele situații:
- când în mașină sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive;
- în situația în care persoana figurează în evidențele poliției pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pentru consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, pentru orice infracțiune legată de traficul și consumul ilicit de droguri sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.