Se spune că putea îndoi o potcoavă cu o singură mână. Impresionanta poveste a domnitorului moldovean Ioan Nicoară Potcoavă
Povestea lui Ioan Nicoară Potcoavă, singurul domnitor al Moldovei capabil să rupă o potcoavă cu mâinile, a devenit o legendă ce a traversat secolele.
Despre acest personaj aparent fără egal, care nu se încadrează între domnitorii celebri precum Ștefan cel Mare sau Vasile Lupu, s-au scris în romane și a rămas în memoria colectivă datorită presupusei sale puteri colosale.
Cine a fost, de fapt, Ioan Potcoavă
Cunoscut uneori sub numele de Ioan Potcoavă sau Nicoară Potcoavă, domnitorul a devenit eroul unui roman semnat de Mihail Sadoveanu și publicat în 1952, titlul reflectând chiar numele său din istorie.
Născut în Liov, regatul Poloniei, Ioan Nicoară Potcoavă era fratele vitreg al lui Ion Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei între anii 1572-1574.
Deși timpul său pe tronul Moldovei a fost extrem de scurt – între 23 noiembrie și 28 decembrie 1577 – personalitatea puternică l-a consacrat ca fiind un voievod remarcabil în istoria acestei țări. Chiar și în acea perioadă scurtă, faptele sale au fost remarcate și consemnate ca parte a legendelor timpului.
Și-a petrecut o mare parte a vieții printre cazacii zaporojeni în Ucraina, unde era recunoscut sub numele de Ivan Pidkova (Potcoavă). Legendele afirmă că era capabil să îndoaie sau să rupă o potcoavă de fier cu mâinile.
Descrierile vremii îl prezintă ca fiind un bărbat de vreo treizeci-cinci sau patruzeci de ani, blond și frumos, purtând o barbă lungă, conform obiceiului voievozilor moldoveni.
Imortalizat în romane și cronici
Povestea lui Ioan Nicoară Potcoavă a fost imortalizată în romane și cronici, trecând prin paginile istoriei Moldovei ca un personaj excepțional și un simbol al vitejiei. În ciuda domniei scurte, aceasta a lăsat o amprentă puternică, devenind eroul unui roman semnat de Mihail Sadoveanu.
Înainte de a urca pe tronul Moldovei, Potcoavă a fost hatmanul cazacilor de la Praguri, cunoscut pentru vitejia sa, adorat de popoarele vecine. L-a răsturnat din funcție pe Petru Șchiopul, chemat la domnie de boierime, însă neacceptat de turci.
Cu sprijinul cazacilor, Potcoavă cucerește Moldova, învingându-l pe Petru Șchiopul și fiind încoronat domn la 23 noiembrie 1577. Totuși, turcii nu i-au recunoscut domnia, declanșând astfel o luptă în care a fost înlăturat de la putere.
Refugiat în Polonia, Potcoavă a fost capturat și adus la Liov, unde a fost judecat și condamnat la moarte prin decapitare.
Execuția sa a avut loc la 16 iunie 1578 în piața centrală a Liovului. Totuși, memoria lui Ioan Potcoavă a rămas vie în inimile oamenilor, devenind erou în cântecele de vitejie și legende despre cazacii de pe Nipru.
La aproape trei decenii de la moartea sa, la Gdansk, autoritățile au ridicat o statuie ce îl reprezintă pe acest luptător moldav, omagiu adus memoriei viteazului voievod.
Astăzi, o mică piață din centrul Lvovului îi poartă numele, fiind un loc în care memoria lui Ivan Pidkova, așa cum îl numesc ucrainenii, este păstrată vie chiar și în zilele noastre.
Vezi și: Domnitorul român care a „inventat” „Șef sub acoperire”: de ce se deghiza Alexandru Ioan Cuza