Se scumpesc asigurările: polița pentru „săraci” nu mai costă la fel, se cutremură toată piața
Un veritabil cutremur nou se petrece în aceste clipe în domeniul asigurărilor din țara noastră, iar scumpirile sunt inevitabile. Chiar și polițele pentru asigurarea obligatorie a locuințelor, cele accesibile oamenilor de rând, își vor modifica prețul în sus.
Un proiect de lege ce urmează să primească votul decisiv din partea deputaților noștri prevede o scumpire la asigurările pentru locuințe. Astfel, potrivit noilor norme, valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei ar putea fi majorată de la 100 lei la 130 lei, iar oficialii din industrie vorbesc despre necesitatea acestei creșteri de preț pe fondul inflației. De altfel, valoarea actuală e în vigoare de foarte mult timp și n-ar mai fi de actualitate, după cum spune un oficial ASF.
“(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve“, consideră vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu.
Era inevitabil, șoc peste asigurări. Ne „arde” bine la buzunar scumpirea aceasta!
Vestea cea mai bună constă în faptul că acel prag de 20.000 de euro pe care beneficiarii îl primesc drept despăgubire ar urma să fie majorat. Cu alte cuvinte, crește costul poliței obligatorii pentru case, dar și beneficiile în caz de calamitate vor fi mai mari pentru proprietari. Această modificare legislativă ar urma să fie operată în perioada următoare.
Amintim că polița obligatorie care este o asigurare socială, de aceea acoperă trei evenimente naturale: cutremur, inundații din revărsări de ape naturale și alunecări de teren, la o sumă asigurată maximă de 10.000 de euro (pentru locuințele din paiantă) și 20.000 de euro (pentru locuințele din beton, cărămidă, lemn, metal) la o primă anuală de 10, respectiv 20 de euro.
Conform directorului general PAID România, Nicoleta Radu, „în România avem asigurarea obligatorie a locuințelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact – cutremur, alunecări de teren și inundație. Este un mecanism accesibil.
Polița a fost 8 lei pe luna și cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populație are locuințele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuințe nu au niciun fel de protecție în față dezastrelor naturale (…) Ne-am dori că aceia care văd expoziția să încheie și o asigurare”.