Se schimbă vârsta de pensionare în România eșalonat. La cât ajunge până în 2030 pentru românce
România se numără printre puținele țări din Europa în care vârsta de pensionare între femei și bărbați este diferită, dar acest lucru nu va mai fi valabil foarte mult timp.
Autoritățile române au un plan foarte bine definit de aliniere a vârstei de pensionare la femei cu vârsta de pensionare la bărbați pentru persoanele care au acumulat vechime pe teritoriul României. Ca referință, persoanele de sex masculin din România se pensionează la 65 de ani, în timp ce femeile se pensionează la 61 de ani și 9 luni. Aceasta din urmă va crește treptat până în 2030.
Vârsta de pensionare la femei, egală cu cea la bărbați
Pentru a te pensiona în România, trebuie să atingi două praguri simultan, stagiul de cotizare și vârsta de pensionare. Stagiul minim de cotizare este 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani. Cu alte cuvinte, dacă ai ajuns la 65 de ani și ai 15 ani de activitate înregistrată legală, poți ieși la pensie, dar vei avea pensia minimă. Pentru o pensie standard, trebuie să atingi stagiul complet.
În mod previzibil, există și situații în care vârsta de pensionare se poate micșora cu câțiva ani, pentru oamenii care au lucrat în condiții foarte dificile sau în mediu poluant. De cele mai multe ori, vârsta de pensionare se diminuează cu doi ani fără niciun fel de penalizare în ceea ce privește suma primită.
Până la finalul acestui an, vârsta de pensionare la femei va fi de 62 de ani și o lună, urmând să crească până la 63 de ani până în ianuarie 2030 și, ulterior, până la 65 de ani. De asemenea, tot în cazul femeilor, la momentul de față vorbim de un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de 32 de ani și 4 luni, în loc de 35 de ani ca la bărbați.
Este important de reținut că orice femeie poate decide să se pensioneze la 65 de ani, dar dacă vrea să rămână în activitate până la vârsta cu pricina nu se mai poate răzgândi ulterior.