Se schimbă permisele de conducere în România, valabilitatea. Cine are de câștigat, cine de pierdut
Permisul de conducere al românilor va suferi modificări majore în perioada următoare. Speculații și inițiative pe marginea acestui subiect au apărut de mai multe ori în trecut, dar acum se pare că implementarea schimbărilor este pe ultima sută de metri.
În România, la momentul de față, un carnet de șoferi sau permis are o valabilitate de 10 ani, indiferent de vârstă. În propunerea legislativă aflată la momentul de față în dezbaterea senatorilor se dorește majorarea acelui prag de la 10 la 15 ani, cu o mențiune foarte importantă. În momentul în care îți reînnoiești permisul după 70 de ani, prelungirea se va realiza doar cu 5 ani. Limita mai scade o dată după împlinirea vârstei de 80 de ani, când prelungirea se face la fiecare doi ani.
Se schimbă Codul Rutier din România, valabilitatea permiselor de conducere
Cea mai recentă actualizare a Codului Rutier se va face în scopul modificării valabilității carnetelor de șoferi din țara noastră. La momentul de față, proiectul legislativ disponibil la această adresă se află în Senat pentru dezbateri și vot. Înainte să-și facă simțite efectele în piață trebuie adoptat și de către Camera Deputaților, ca ulterior să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
În orice caz, după adoptare, valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) ar urma să crească de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani. Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani.
Ce se întâmplă după 70 de ani cu carnetul de șoferi
Din momentul în care ai depășit vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului de conducere se va diminua pentru categoriile amintite mai sus la cinci ani. Cu alte cuvinte, persoanele vizate vor fi nevoite să-și reînnoiască permisul și să facă vizita medicală aferentă la fiecare cinci ani. Mai mult decât atât, dacă vrei să conduci după împlinirea vârstei de 80 de ani, schimbarea permisului de conducere va fi la fiecare doi ani, obligatoriu.
În mod previzibil, permisele de conducere aflate încă în perioada de valabilitate vor rămâne în vigoare până la expirare. Nu sunt în niciun fel afectate de actualizare. Principalul argument din spatele acestui efort legislativ vizează cele trei milioane de șoferi amatori care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai puțin timp cu reînnoirea.