Se schimbă pensiile românilor, e altă lege. Când se majorează, cum, toți pensionarii trebuie să știe
Peste doar câteva zile, se va bate în cuie noua formulă de calcul pentru pensiile în România și, mai ales, particularitățile majorărilor iminente pentru pensionari. Un rol important în definirea formei finale a legi îl vor juca autoritățile de la Bruxelles.
Premierul Ciolacu și alți câțiva miniștri se vor deplasa la Bruxelles înainte de finele acestei luni pentru finaliza reforma pensiilor din sistemul public. Ca de fiecare dată, există mai multe scenarii pentru majorarea pensiilor care se vor lua în calcul și, cel mai probabil, se vor aplica de la începutul anului viitor, 1 ianuarie 2024.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor, când se majorează
Printre variantele luate în calcul, se dorește majorarea pensiei minime din România de la 1.125 de lei la 1280 de lei, o majorare de 13,8%. De asemenea, s-ar putea aplica o creștere de 16,5%, ca pensia minimă să sară la 1310 lei. Nu în ultimul rând, vorbim de o creștere de 20%, după care pensia minimă va deveni 1350 de lei.
În ceea ce privește scenariile pentru modificarea punctului de pensie, care se traduce într-o majorare pentru toate pensiile din România, există, de asemenea, trei variante. Creșterea punctului de pensie cu 13,8% va duce valoarea de referință de la 13,8% – 1785 de lei până la 2030 de lei. Un alt mecanism este creșterea cu 16,5% până la 2080 de lei sau, nu în ultimul rând, o majorare de 20% până la 2.142 de lei.
Singurul lucru sigur, aspect pe care l-a confirmat și președintele Casei Naționale de Pensii, este că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024.
“Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, spune el.