13 oct. 2023 | 08:30

Se schimbă pensiile românilor, decizia vine de la Comisia Europeană. Ce trebuie să știe pensionarii, cine sunt cei afectați

ACTUALITATE
Se schimbă pensiile românilor, decizia vine de la Comisia Europeană. Ce trebuie să știe pensionarii, cine sunt cei afectați

Foarte mulți români și-au pierdut orice speranță că pensiile speciale vor mai dispărea vreodată sau vor fi reduse substanțial. Cu toate acestea, Comisia Europeană a pus o presiune deosebită pe autoritățile de la București, iar o reformă este inevitabilă.

Cele mai noi modificări la legea pensiilor speciale, adoptate în această săptămână în Senat, au fost stabilite în colaborare cu Comisia Europeană. Mai urmează să treacă săptămâna viitoare prin Camera Deputaților și, în condiții ideale, să nu facă subiectul unei plângeri la Curtea Constituțională a României. Oficialitățile sunt optimiste că această reformă va fi definitivă și ”bifează” toate observațiile de constituționalitate de la CCR.

Citește și: Reforma pensiilor, confirmată oficial. Cum sunt tăiate veniturile românilor ”speciale”, cum se impozitează

Reforma pensiilor speciale, în forma definitivă stabilită cu Bruxelles-ul

Toate modificările care se vor resimți în perioada următoare la legea pensiilor speciale, după cum a explicat senatorul Ion Rotaru, președintele Comisiei de Muncă a Senatului, sunt agreate cu Comisia Europeană. De asemenea, ar trebui să nu mai încalce nicio prevedere de constituționalitate.

„Măsurile sunt agreate cu cei de la Comisia Europeană şi lucrurile sper să intre într-un făgaş normal”, a spus Rotaru, după şedinţa comisiilor reunite. Deși la prima vedere pare ciudat faptul că cea mai mare parte a reformelor se vor resimți în piață după 5 ani, oficialul este optimist că acest mecanism este justificat. Va facilita susținerea sistemului de justiție. „Altfel, acesta este bulversat, dacă măsurile sunt aplicate dintr-o dată”, a ținut să puncteze senatorul.

Citește și: Bonus la pensie pentru acești pensionari, confirmat de Casa de Pensii. Cât de mult contează vechimea în muncă, stagiul de cotizare

Testul Curții Constituționale la noua lege a pensiilor de serviciu

În mod previzibil, foarte mulți sunt îngrijorați de posibilitatea ca această lege să ajungă din nou pe masa magistraților de la Curtea Constituțională a României și să pice, să fie declarată neconstituțională.

„Noi sperăm că nu. Aşa cum am discutat pe amendamentele pe care le-am adoptat, eu sper că nu se va întâmpla acest lucru. Dacă va fi o sesizare de neconstituţionalitate, o s-o luăm în discuţie şi vedem ce se poate face”, și-a exprimat optimismul Ion Rotaru.

În ceea ce privește impactul bugetar al noilor pensii de serviciu rezultate din această lege actualizată, datele sunt neclare, iar beneficiile, necunoscute.

„Când discutăm de fundamentarea bugetelor, atunci putem să discutăm de impactul bugetar al acestei legi. Legea intră în vigoare aşa cum a fost discutată marţi în comisii de la 1 ianuarie 2024. Deci, discutăm de un buget viitor”, a explicat el.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele